Credincioșii din Banat, Transilvania și Maramureș sărbătoresc în fiecare an, pe 2 noiembrie, Ziua Morților, sau așa cum se spune în popor, Luminația. Este vorba despre o sărbătoare romano-catolică. Ea a devenit populară în zonele mai sus menționate în perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.
De demult, ziua de 1 noiembrie era cunoscută ca fiind Ziua Tuturor Sfinților, iar ziua de 2 noiembrie avea loc pomenirea celor decedați. În timp, această sărbătoare a fost preluată și de către ortodocși, luterani, calvini și unitarieni, cu anumite adaptări regionale. În prezent, această zi se sărbătorește în anumite zone din România, cum ar fi Transilvania, Banat și Maramureș.
În noaptea de 1 noiembrie se deschide cerul
Tradiția spune că în noaptea de 1 noiembrie se deschide cerul și se creează poartă între lumea celor morți și lumea celor vii. Tot în seara de 1 noiembrie, preotul merge la cimitir și cine slujba de pomenire pentru cei trecuți în neființă. Înainte de slujba preotului, credincioșii curăță mormintele persoanelor dragi și le împodobesc cu flori, în special Crizanteme și coronițe de brad. Ulterior aceștia pun lumânări pe morminte pentru ca aceste obiecte să le lumineze calea oamenilor care au plecat de pe lumea aceasta.
De ziua morților se respectă mai multe tradiții și obiceiuri diferite, în funcție de zonele țării. Se spune că în seara zilei de 1 noiembrie, la mormântul persoanei care a decedat, nu este bine să se ducă un om cu care acesta s-a certat când era în viață.
Astăzi nu se muncește
De asemenea, tot în seara zilei de 1 noiembrie, oamenii trebuie să dea de pomană mâncare caldă. În zone din Ardeal, de exemplu, credincioșii le împart copiilor pateuri sau dulciuri.
A doua zi, adică pe 2 noiembrie, este foarte important ca oamenii să nu muncească sau să spele haine. În același timp, în această zi nu este bine să te plângi sau să fii supărat pe un motiv anume, fiindcă oamenii dragi care au decedat nu le place să îi vadă suferind pe cei care au rămas în urmă.