Reinfectarea cu COVID-19, mai gravă? Chiar și așa, mulți oameni se întreabă dacă reinfectarea cu coronavirus este mai gravă decât infectarea. Deja am observat că fiecare val al pandemiei de coronavirus aduce ceva cu el: reinfectarea. Deci, trebuie ținut cont de faptul că deși ai fost infectat o dată cu Covid-19, asta nu înseamnă că nu te vei reinfecta.

Reinfectarea cu Covid-19, mai gravă?

Totuși, cu toții dorim să știm dacă atunci când ne reinfectăm mai suntem supuși riscurilor la care am fost supuși prima dată când am făcut boala. Un cercetător a studiat reinfectările înregistrate în țara sa Qatar. El a analizat, în special, evoluția simptomelor Covid-19. De asemenea, a urmărit în ce măsură o reinfectare este asociată cu o formă mai gravă de Covid-19.

Reamintim că o reinfectare este confirmată printr-un test PCR pozitiv făcut după 90 de zile de la prima infectare. Așadar, în perioada cercetării făcute în Qatar au fost descoperite 1.304 cazuri de reinfectare. Simptomele acestor persoane au fost comparate cu cele observate în infectarea inițială la persoane de același sex, vârstă, naționalitate.

Rezultatele studiului au arătat că oamenii care se reinfectează cu coronavirus prezintă un risc mai mic cu 90% de spitalizare sau de deces, față de cei care se află la prima infectare.

Vești bune pentru cei care au fost infectați deja cu coronavirus

Autorii studiului nu au observat niciun deces și nicio spitalizare în grupul persoanelor reinfectate. Ele au dezvoltat forme ușoare de Covid-19.

Totul se întâmplă deoarece infecția inițială și imunitatea conferă o protecție puternică contra reinfecției și formelor simptomatice. Încă nu se știe cu exactitate care este durata exactă acestei protecții. Din studiile efectuate până acum s-a ajuns la concluzia că durata medie între prima și a doua îmbolnăvire este de 277 de zile, adică 9 luni.

Precizăm că aceste reinfectări au fost înregistrate în 2020, când în Qatar nu era în circulație varianta Delta. Deja știm că odată cu apariția unor noi tulpini se schimbă lucrurile radical în ceea ce privește cunoștințele pe care le acumulăm despre această pandemie.