Reclamă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. De asemenea, toți cei care poartă numele sfântului, își sărbătoresc ziua onomastică. Este al doilea mare sfânt din calendar din noul an, după Sfântul Vasile din 1 ianuarie.

Ioan Botezătorul este un sfânt extrem de important pentru ortodocși. Se sărbătorește pe 7 ianuarie. Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus, ca rod al rugăciunilor și al postului părinților lui, Zaharia și Elisabeta.

Acesta și-a primit numele chiar de la Dumnezeu, nu de la părinții săi, fiind vestit de către Arhanghelul Gavriil. Misiunea lui pe pământ a fost de propovăitor al cuvântului Domnului. Menirea lui Ioan Botezătorul a fost de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus și de a-l face cunoscut pe Mântuitor în Israel. El le transmitea oamenilor mesajul de pocăință.

„Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”

După ce L-a botezat pe Mântuitor în apa râului Iordan, el a spus că a văzut Duhul coborându-se.

„Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească.”

Substantial.ro

Dorea ca evreii să vină alături de Hristos

În Evaghelia după Marcu scrie că Proorocul purta haine din păr de cămilă, o curea de piele. Se spune că se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Vestimentația lui a fost interpretată drept o chemare a evreilor și a păgânilor la Hristos. Hrana pe care o consuma era considerată curată în Vechiul Testament, iar Ioan Botezătorul a ales să se hrănească în acest fel pentru a fi pe placul Domnului.

Sfântul Ioan Botezătorul a murit după ce i-a fost tăiat capul de către Irod, în 29 august. Ziua devenind o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox. Biserica ortodoxă i-a dedicat de altfel sfântului în total șase sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului (24 februarie) și a treia aflare a capului (25 mai).

Pe 7 ianuarie sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cinstirea celui care a înfăptuit Botezul Domnului , Boboteaza, pe 6 ianuarie. Ziua a fost aleasă fiindcă, după marile praznice împărătești, sunt cinstite și persoanele care au luat parte la ele, astfel că reprezentanții Bisericii au decis să îi dedice a doua zi după Bobotează Sâfntului Ioan.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro