Reclamă

În perioada următoare, românii vor primi vouchere noi. Este important de precizat faptul că din moment ce salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, va crește, de asemenea, și valoarea anumitor vouchere.

Fiindcă majorarea salariului minim la 3.000 de lei va ajuta doar bugetarii, tot această categorie de români va beneficia și de majorarea voucherelor de vacanță. Acestea vor crește de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. 

CITEȘTE ȘI: Cu cât va crește salariul minim în România de la 1 ianuarie 2023. Nu este o veste bună!

Vești bune pentru bugetari!

Totuși, statul nu oferă prea mult, fără să ia. Mai exact, acestor vouchere de vacanță li se vor aplica 10%, iar valoarea acestor vouchere va fi raportată la perioada lucrată. În ceea ce îi privește pe angajatori, aceștia vor beneficia de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei per angajat, per an fiscal. În același timp, angajatorii vor beneficia și de scutirea de contribuția obligatorie pentru muncă, a cărei valoare ajunge la 2,25% din salariul brut al persoanei angajate. 

Este important de știut că aceste vouchere de vacanță pot fi folosite pentru plata anumitor servicii de cazare, cât și pentru plata meselor la restaurante, a transportului sau a tratamentelor balneare. 

Toți bugetarii trebuie să știe asta! Se schimbă regulile total: Bani mai mulți de la stat
Sursa foto: Social media

Entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice vor acorda voucherele de vacanță începând din acest an, până în anul 2026. Mare atenție! Nu vor fi acordați bani în format fizic, ci vouchere de vacanță vor fi acordate doar pe sistem electronic. 

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat

După cum spuneam mai sus, de aceste vouchere de vacanță vor beneficia doar angajații din sectorul bugetar. Există totuși vești bune și pentru angajații din privat, având în vedere că la noi în țară sunt foarte mulți oameni care lucrează pentru firme private. În Parlamentul României se află un proiect de lege care prevedea acordarea voucherelor de vacanță și angajaților companiei private. Potrivit inițiativei legislative, contravaloarea voucherelor de vacanță ar putea fi scăzută din totalul impozitului datorat statului. 

„Angajatorii din domeniul privat pot acorda și în acest moment vouchere de vacanță propriilor salariați. Însa prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi încurajați să utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Turismul românesc, la pământ

Politicienii din România au luat această decizie ținând cont de perioada extrem de grea prin care a trecut turismul românesc din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta a fost extrem de afectat din cauză că oamenii nu au mai putut merge în vacanțe, iar angajatorii de pe litoral și chiar și din stațiunile de la munte se plâng de lipsa turiștilor. În acest context, primind aceste vouchere de vacanță, oamenii vor fi motivați să își petreacă concediile la noi în țară. 

Mai mult decât atât, proiectul de lege prevede ca voucherele de vacanță să poată fi folosite și de către rudele de gradul I ale beneficiarului.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro