Cunoscutul om de știință, Anthony Fauci, este convins că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de Covid-19 decât Delta, varianta indiană. Consilierul Casei Albe în ceea ce privește criza snitară spune că există unele semne care arată că varianta Omicron ar putea fi chiar mai puțin severă.

1.Anthony Fauci nu consideră că Omicron este o tulpină gravă

‘Cred că va lua încă două săptămâni cel puţin în Africa de Sud, iar apoi când vom avea mai multe infecţii în restul lumii se va şti mai clar, dar s-ar putea să ne ia mai mult timp pentru a vedea nivelul real de gravitate’, a subliniat el.

De asemenea, spune el, datele provenite din Africa de Sud nu trebuie supra-interpretate, precizând că populația acestei țări are particularitatea de a fi foarte tânără.

2. Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, dar nu mai gravă

Dar noua variantă este cu toate acestea ‘în mod clar mult mai contagioasă’, probabil mai mult decât Delta, a afirmat el.

Deși Anthony Fauci spune acest lucru, Organizația Mondială a Sănătății este de o altă părere. OMS a atras atenția și a spus că varianta Omicron nu trebuie subestimată. Specialiștii au precizat că aceasta este îngrjorătoare. Mai mult, au fost declarații făcute de către experți conform cărora noua tulpină a Covid-19, Omicron, scade eficiența vaccinurilor dezvoltate până în prezent împotriva coronavirusului.

3. Europa s-a speriat degeaba?

Multe țări din Europa au luat decizii dure, au introdus noi restricții și au închis granițele. Și în România autoritățile se tem din cauza acestei variante. Până acum, la noi în țară sunt confirmate 3 cazuri de infectare cu această tulpină, iar alte trei cazuri sunt în curs de analiză.

Momentan nu se știe cu exactitate dacă vor fi luate măsuri suplimentare de restricție, însă lucrul cert este că varianta Omicron a dat peste cap întreaga lume.