Viața la oraș nu este pentru oricine! Cu siguranță, această declarație o pot susține sus și tare și cei care locuiesc în mediul rural.
Se spune că satul este leagănul celor de la oraș, sau pilonul fără de care cei care l-au părăsit nu pot trăi. De ce? Simplu! Marea majoritate a orășenilor preferă să cumpere produsele bio, care pleacă din curțile țăranilor, muncite și îngrijite de mâini iscusite și dibace.
Citește și
Lucian Blaga spunea că „veșnicia s-a născut la sat”. Sub aceeași frază, asistăm la o întoarcere masivă am putea spune, a tinerilor și nu numai, în mediul rural. Numeroase familii care au trăit poate dintotdeauna în zbuciumul orașelor, în apartamente care îngrădeau libertatea vor acum să guste din plin viața în mijlocul naturii.
Nu doar tinerii români au simțit dorința de a se întoarce la rădăcini ci și cei de viță nobilă. Regele Charles, fost Prinț de Whales, a optat pentru a deveni proprietarul unei căsuțe modeste într-un sat din Transilvania. Locul atrage în prezent turiști din întreaga lume.
Viața la țară vine cu numeroase provocări
Chiar dacă pare idilică, viața la țară vine la pachet cu numeroase provocări. E drept că te poți bucura în voie de aerul proaspăt, de peisaje mirifice sau de bucate bio. Pe lângă toate acestea, traiul este unul deseori anevoios. În numeroase zone din România, în mediul rural există probleme legate de curentul electric sau alimentarea cu gaze naturale.
De altfel, unitățile școlare din multe comune, sate sau cătunuri nu au nici o legătură cu atât de promovatul învățământ la standarde europene. Astfel, pentru o familie cu copii care alege să se mute de la oraș la țară, adaptarea la școală a celor mici ar putea reprezenta o problemă.
Totodată, provocările au legătură și cu nivelul de muncă necesar. Gospodărirea curții sau a grădinii, reparațiile casei, toate vin la pachet cu un efort substanțial. Astfel, confortul de la oraș nu este comparabil cu cel de la sat. Cu toate acestea însă satisfacțiile sunt multiple.
În mediul online există numeroase grupuri ale celor care au ales să facă o astfel de schimbare. Cel mai renumit și apreciat poartă numele „Mutat la țară – viața fără ceas”. Acesta a fost deschis de un român care a decis să lase în spate străinătatea și să revină în propria țară, la sat. Grupul reunește români din toate colțurile țării care au ales să se mute în mediul rural. Cei mai mulți își împărtășesc povestea având parte de toată admirația pentru curajul lor.