Reclamă

România devine din nou atrăgătoare pentru cetățenii care au ales să emigreze în trecut. Datele oferite de Institutul Național de Statistică indică faptul că, anual, aproximativ 130.000 de români revin după perioade îndelungate petrecute în străinătate. Principala motivație este dezvoltarea remarcată în România și îmbunătățirea nivelului de trai.

Raul, în vârstă de 55 de ani, a lucrat timp de 11 ani în Marea Britanie, iar în luna iunie a acestui an a decis să se întoarcă în Oradea, orașul de origine al partenerei sale. „Ei sunt reci ca nație, ești într-o țară necunoscută, nu dau doi bani pe tine. Am pornit de la nivelul cel mai de jos, livrând, sărind pe containere, de la manager în România”, a declarat Raul Plevan, român revenit din Marea Britanie.

Pe aceleași urme, Sebastian a petrecut 13 ani muncind în Italia și Anglia, lucrând în construcții. Acesta a ales să revină pentru a fi alături de familia sa și pentru a-și crește copilul. „Nu pot să spun că este foarte ușor, mai ales că am avut câteva tentative pentru a ne întoarce înapoi. Am călcat orice orgoliu și am zis să rămânem în România”, a mărturisit Sebastian Moza.

După ani de muncă în Vest, mulți români se întorc în țară privindu-și patria cu alți ochi. „Oricât de bine te-ar vedea lumea, tot străin ești, asta e țara noastră, aici e cel mai bine!”, a declarat Dragomir Murvai, întors din Belgia. Dacian, un alt român stabilit în Londra, afirmă că „în ultima perioadă, 4-5 ani, se vede o schimbare foarte importantă”.

Sociologul Adrian Hatos a subliniat: „Putem vorbi despre o tendință de întoarcere a românilor acasă și explicațiile sunt destul de simple. Trebuie să ne uităm la statistica economică și a calității vieții în România, paritatea puterii de cumpărare e un nivel care a depășit deja Ungaria și ne apropiem de Portugalia, într-un an – doi egalăm și Polonia”.

Până în 2023, România a primit peste 82.000 de cetățeni reveniți. Această tendință reflectă speranța și încrederea românilor în dezvoltarea continuă a țării, bazată pe creșterea nivelului de trai și stabilitatea economică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro