Speriați de inflație, dar mai ales de oscilațiile monedei euro și a dolarului, mulți dintre români au decis să își retragă banii de la bănci. Momentul izbucnirii războiului a fost punctul de plecare a acestui context.
Astfel, de la începutul începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia, românii au scos de trei ori mai mulți bani de la bancă decât în anul precedent.
„Banii la saltea”, noua măsură de siguranță a românilor
Solicitările de retragere a banilor din bancă au crescut semnificativ de la începerea războiului. Dacă pe parcursul verii trecute, lucrurile au stagnat în acest sens, odată cu apropierea iernii și anunțurile înspăimântătoare despre tarifele din energie lovesc în această direcție.
Astfel, românii au început din nou să manifeste interes în a-și transforma rezervele bancare în lichidități.
De altfel, modul în care monedele euro și dolar au oscilat în ultima perioadă accentuează fenomenul. Aprecierea și deprecierea acestora i-a condus pe români să ia decizia de a-și scoate valuta din bancă.
Reprezentanții băncilor comerciale susțin însă că în cerința nu este una îngrijorătoare. De altfel, ATM-urile și casieriile de retragere numerar dispun de fonduri suficiente în acest sens.
Specialiștii încurajează fenomenul
Mulți dintre specialiștii care fac educație financiară în mediul online accentuează curentul și mai mult. Aceștia îi încurajează pe români să pună mai mult preț pe banii cash într-o astfel de perioadă, în detrimentul rezervelor bancare.
Mulți dintre specialiști sunt de părere că românii vor face față cu brio perioadei următoare dacă își gestionează personal economiile. Perpetuarea unui astfel de fenomen în masă ar afecta cu siguranță activitatea băncilor și a sistemelor acestora de funcționare.
De altfel, în ultima perioadă, numărul tranzacțiilor financiare online este în scădere. Cel mai probabil, criza economică îi determină pe români să fie mai moderați la capitolul cheltuieli.
Rămâne însă de văzut cum vor evolua lucrurile în această direcție și în perioada următoare care se anunță ca fiind cea mai critică.