Tensiunea arterială este principalul inamic al românilor, fie că vorbim de hipertensiune arterială, fie ca este vorba  de hipotensiune arterială. Explicată în mod științific tensiunea arterială este presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracției si relaxării ritmice a inimii.

Hipertensiunea arterială este cea mai întâlnită cauză de morbiditate și mortalitate a zilelor noastre, fiind denumită și ucigașul tăcut. Majoritatea oamenilor nu se confruntă cu niciun simptom, însă ajunsă la valori mari care pun în pericol viața hipertensiunea dă simptome de durere de cap, bătăi neregulate ale inimii, vedere încețoșată și sângerări nazale. Cauzele hipertensiunii arteriale sunt: predispoziția genetică, un stil de viață nesănătos dar și consumul de țigări și alcool.

Hipotensiunea arterială  sau tensiunea arterială mică este asociată cu un flux de sânge scăzut către inimă și creier. Cauzele hipotensiunii nu au fost pe deplin cunoscute, însă medicii asociază această disfuncționalitate cu boli precum cele hepatice sau insuficiența cardiacă. Simptomele hipotensiunii arteriale sunt: stări de amețeală, leșin, lipsă de concentrare, confuzie etc

Tensiunea arterială necesită tratament medicamentos de lungă durată precum și adoptarea unui stil de viață sănătos.