Probabil că mulți v-ați întrebat ce este tulpina Delta Plus și cum se manifestă. Ei bine, venim cu răspunsul la întrebările voastre.
De fiecare dată când deschidem televizorul vedem că există o nouă tulpină COVID-19. Și odată cu „sosirea” fiecărei mutații, pare să se creeze și mai multă panică. Deși este firesc să ne temem de necunoscut, este bine de știut și că comunitatea științifică monitorizează toate variantele de COVID-19 la nivel global. Până acum Delta Plus pare să fie cea mai periculoasă tulpină de până acum.
Cum a apărut această mutație?
Mutațiile unui virus sunt destul de frecvente. Unele mutații nu pot supraviețui, unele nu au niciun efect. Altele pot face un virus mai transmisibil sau mai sever. Dar ce știm despre „Delta Plus”? Încă o nouă variantă care provoacă panică în rândul guvernelor și ai oficialilor din domeniul sănătății? Identificată pentru prima dată în Europa în martie, varianta este cunoscută și sub numele de B. 1.617.2.1 sau AY.1. Varianta a fost listată ca fiind una de interes de către Agenția Internațională de Sănătate, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că vor continua să evalueze clasificarea sa independentă. Se remarcă și faptul că aceste cazuri de Delta-Plus sunt mai întâlnite la persoanele mai tinere, dar vaccinul pare să fie eficient împotriva acestei variante.
Care sunt simptomele?
Ei bine, dacă te infectezi cu noua tulpină a coronavirusului, te poți aștepta la febră, tuse uscată și oboseală. Unii pacienți își pierd și gustul sau mirosul, pot avea dureri în gât, diaree, ochi roșii, dureri de cap sau chiar și congestie nazală. De asemenea, este posibil ca infecția cu Delta Plus să aibă o evoluție mult mai rapidă iar starea pacienților să se agraveze foarte repede.
,,Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta. Este vorba de 20% variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut”, a spus Octavian Jurma pentru Digi24.