„Centaurus” A fost depistată prima dată în India la începutul lunii mai.

Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați fiindcă că această variantă conține multe mutații, fiind numeroase combinațiile care apar. Re deja 9-a varianta a CORONAVIRUSULUI a ajuns în țări precum Marea Britanie, Italia, SUA, Germania, Canada și Austria. În India, cazurile de infectare cu coronavirus au crescut repede, aparent mai rapid decât cele ale variantei BA.5., care era extrem de contagioasă. Astfel, varianta BA.2. a fost înlocuită imediat 

Ce trebuie să știi despre noua variantă a Covid-19

La începutul lunii iulie, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a spus despre varianta „Centaurus” că este aflată în procedură de monitorizare. Mai exact, acest lucru înseamnă că există indicii conform cărora noua variantă a coronavirusului are cu un grad mai mare de contagiozitate sau poate fi asociată cu o boală gravă. Totuși, precizăm că deocamdată nu sunt suficiente dovezi în acest sens. 

De asemenea, și Organizația Mondială a Sănătății monitorizează 9-a variantă, chiar dacă, potrivit cercetătoarei Soumya Swaminathan, nu sunt suficiente dovezi pentru a evalua gravitatea noii versiuni Covid-19. 

Ceea ce este însă de remarcat este faptul că BA.2.75 conţine un număr mare de mutaţii în raport cu BA.2, din care a evoluat. 

Tot ce trebuie să știi despre „Centaurus”, noua variantă a Covid-19! Cât de periculoasă este
Pexels

Specialiștii sunt îngrijorați

Un virusolog la Imperial College London, Tom Peackock, spune că nu îngrijorează mutațiile, cât îngrijorează combinațiile. 

„Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună. Este cu siguranţă un potenţial candidat pentru ceea ce urmează după BA.5. În caz contrar, probabil că este o variantă a unei variante”, a adăugat Peacock. 

Un alt virusolog, Stephen Grifiin, de la Universitatea din Leeds, susține că noua variantă are o capacitate incredibilă de a tolera schimbările în proteina ei. Această parte este utilizată pentru a infecta celulele și pe care se bazează majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului. 

Măsurile de prevenire sunt extrem de importante

„Anul trecut, mulţi erau convinşi că Delta a reprezentat un apogeu evolutiv pentru virus, dar apariţia variantei Omicron şi creşterea vastă a variabilităţii şi a evazivităţii anticorpilor este un semn că nu putem, ca populaţie, să urmăm un plan asemănător gripei pentru a ţine pasul cu evoluţia virală”, a declarat Griffin. 

Specialistul mai spune că planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri pentru a preveni infecțiile și reinfeciile.Mai exact, specialistul se referă la  crearea de medii rezistente la infecţii prin ventilaţie îmbunătăţită, filtrare sau sterilizarea aerului din interior, reaprovizionarea sensibilă a testelor de flux lateral şi perioade de izolare adecvate şi susţinute.