Acum că cei mai tineri Millennials sunt adulți, cum se compară cu cei care aveau vârsta lor în generațiile care au venit înaintea lor?
În general, ei sunt mai bine educați. Un factor legat de angajare și bunăstare financiară. Dar există o diferență puternică între averea economică a celor care au studii universitare și a celor care nu.
Milenialii au adus mai multă diversitate rasială și etnică în societate. Și femeile mileniale, la fel ca femeile din generația X, au mai multe șanse să participe la forța de muncă a națiunii decât generațiile anterioare.
În comparație cu generațiile anterioare, milenialii – cei cu vârste cuprinse între 22 și 37 de ani în 2018 – întârzie sau renunță la căsătorie. Și au fost oarecum mai lenți în a-și forma propriile gospodării. De asemenea, este mai probabil să locuiască acasă cu părinții lor și pentru perioade mai lungi.
1.Educaţie
Tinerii adulți de astăzi sunt mult mai bine educați decât bunicii lor. Deoarece ponderea tinerilor adulți cu o diplomă de licență sau mai mare a crescut constant din 1968. Dintre Millennials, aproximativ patru din zece (39%) dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 37 de ani au o diplomă de licență sau mai mult. În comparație cu doar 15% din generația tăcută, aproximativ un sfert dintre baby boomers. Și aproximativ trei din zece generații X (29%) când aveau aceeași vârstă.
2.Milenialii sunt mai bine educați decât generațiile anterioare
Câștigurile în ceea ce privește nivelul de educație au fost deosebit de abrupte pentru femeile tinere. Dintre femeile din generația tăcută, doar 11% obțineau cel puțin o diplomă de licență când erau tinere. Femeile mileniale au de aproximativ patru ori (43%) mai multe șanse decât predecesoarele lor de a fi absolvit la aceeași vârstă.
Bărbații mileniali sunt, de asemenea, mai educați decât predecesorii lor. Aproximativ o treime dintre bărbații Millennial (36%) au cel puțin o diplomă de licență. Aproape dublu față de bărbații din generația tăcută (19%) când aveau vârste cuprinse între 25 și 37 de ani.
Printre mileniali, femeile depășesc bărbații la absolvirea facultății.
În timp ce nivelul educațional a crescut constant pentru bărbați și femei în ultimele cinci decenii. Ponderea femeilor cu o diplomă de licență este acum mai mare decât cea a bărbaților. O inversare față de Generația tăcută și Boomers. Femeile din generația X au fost primele care au depășit bărbații în ceea ce privește educația. Cu un avantaj de 3 puncte procentuale față de bărbații din generația X în 2001. Înainte de asta, bărbații boomer târziu în 1989 aveau un avantaj de 2 puncte față de femeile boomer.
3.Angajare
Femeile boomer au apărut în forța de muncă în calitate de adulți tineri. Pregătind terenul pentru ca mai multe femei din generația X și Millennial să urmeze exemplul. În 1966, când femeile din generația tăcută aveau vârste cuprinse între 22 și 37 de ani. Majoritatea (58%) nu participau la forța de muncă, în timp ce 40% erau angajate. Pentru femeile Millennial astăzi, 72% sunt angajate, în timp ce doar un sfert nu sunt în forța de muncă. Femeile boomer au fost punctul de cotitură. Încă din 1985, mai multe femei tinere Boomer erau angajate (66%) decât nu erau în forța de muncă (28%).
Câștigurile adulților tineri au crescut doar pentru cei cu studii universitare. Și, în ciuda reputației de a renunta la locurile de muncă. Lucrătorii sunt la fel de probabil să rămână cu angajatorii lor ca și angajații din Gen X atunci când aveau aceeași vârstă.
Aproximativ șapte din zece dintre Millennials cu vârsta cuprinsă între 22 și 37 de ani în 2018 (70%) și generația X de aceeași vârstă în 2002 (69%) au declarat că au lucrat pentru angajatorul actual cel puțin 13 luni. Aproximativ trei din zece dintre ambele grupuri au spus că au fost cu angajatorul lor de cel puțin cinci ani. Desigur, economia a variat pentru fiecare generație.
5.Venituri și avere
Bunăstarea financiară a Millennials este complicată. Câștigurile individuale ale tinerilor lucrători au rămas în mare parte constante în ultimii 50 de ani. Dar acest lucru înlătură un decalaj considerabil de mare în câștiguri între tinerii care au studii universitare și cei care nu au. În mod similar, tendințele de venituri ale gospodăriilor pentru tinerii adulți diferă semnificativ în funcție de educație. În ceea ce privește averea gospodăriei, milenialii par să fi acumulat puțin mai puțin decât au avut generațiile mai în vârstă la aceeași vârstă.
Milenialii cu o diplomă de licență sau mai mult și un loc de muncă cu normă întreagă au avut câștiguri anuale medii evaluate la 56.000 USD în 2018, aproximativ egale cu cele ale lucrătorilor din generația X cu studii universitare în 2001.
Dar pentru milenialii cu ceva facultate sau mai puțin, câștigurile anuale au fost mai mici. decât omologii lor din generațiile anterioare. De exemplu, lucrătorii Millennial cu o anumită educație universitară au raportat că au câștigat 36.000 de dolari. Mai puțin decât cei 38.900 de dolari care au făcut-o la aceeași vârstă în 1982. Modelul este similar pentru acei adulți tineri care nu au urmat niciodată o facultate.
6.Locuințe
Milenialii, loviți puternic de Marea Recesiune, au fost oarecum mai lenți în formarea propriilor gospodării decât generațiile anterioare. Ei au șanse mai mari să locuiască în casa părinților lor și, de asemenea, mai probabil să rămână acasă pentru perioade mai lungi. În 2018, 15% dintre Millennials (cu vârste între 25 și 37 de ani) locuiau în casa părinților lor. Aceasta este aproape dublă față de ponderea primilor boomers și Silents (8% fiecare) și cu 6 puncte procentuale mai mare decât generația X care au făcut acest lucru când aveau aceeași vârstă.
Creșterea numărului de adulți tineri care trăiesc acasă este deosebit de proeminentă în rândul celor cu studii mai scăzute. Milenii care nu au urmat niciodată o facultate au avut de două ori mai multe șanse decât cei cu o diplomă de licență sau mai mult să locuiască cu părinții lor (20% față de 10%). Acest decalaj a fost mai mic sau inexistent în generațiile anterioare. Proporții aproximativ egale de tăcuți (aproximativ 7% fiecare) locuiau în casa părinților lor când aveau vârste cuprinse între 25 și 37 de ani, indiferent de nivelul educațional.
Ei se mișcă, de asemenea, mult mai puțin decât generațiile anterioare de adulți tineri. Aproximativ unul din șase Millennials cu vârste cuprinse între 25 și 37 de ani (16%) s-au mutat în ultimul an. Pentru generațiile anterioare la aceeași vârstă, aproximativ un sfert au avut.
7.Familie
În general, tinerii își întemeiază familii mai târziu decât omologii lor din generațiile anterioare. Puțin mai puțin de jumătate (46%) dintre Millennials cu vârste între 25 și 37 de ani sunt căsătoriți, o scădere abruptă față de cei 83% dintre cei tăcuți care s-au căsătorit în 1968.
Ponderea tinerilor cu vârste între 25 și 37 de ani căsătoriți a scăzut constant pentru fiecare succes generație, de la 67% dintre primii boomers la 57% dintre generația X. Acest lucru reflectă parțial schimbări mai largi ale societății către căsătorie mai târziu în viață. În 1968, femeia tipic americană s-a căsătorit pentru prima dată la 21 de ani, iar bărbatul tipic american s-a căsătorit pentru prima dată la 23 de ani. Astăzi, aceste cifre au urcat la 28 pentru femei și 30 pentru bărbați.
Dar nu totul este despre căsătorie întârziată. Ponderea adulților care nu s-au căsătorit niciodată crește cu fiecare generație succesivă. Dacă tiparele actuale continuă, se estimează că unul din patru dintre tinerii adulți de astăzi nu se vor mai căsători niciodată până la vârsta de 40 de ani până la începutul de 50 de ani – o pondere record.
Femeile mileniale așteaptă, de asemenea, mai mult timp să devină părinți decât generațiile anterioare. În 2016, 48% dintre femeile Millennial (cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani la acea vreme) erau mame. Când femeile din Generația X aveau aceeași vârstă în 2000, 57% erau deja mame, similar cu ponderea femeilor Boomer (58%) în 1984.