În lumea de azi, să te uiți prin CV-ul unui candidat și să ai un interviu standard cu acesta nu este suficient în căutarea angajatului perfect.
De aceea, angajatorii trebuie să folosească niște trucuri și cele mai multe dintre ele sunt atât de simple, încât un solicitant ar putea pisa unul dintre aceste teste psihologice și nici măcar să nu observe testul în sine.
1. Ți se oferă o ceașcă de cafea cu un motiv
Recent, testul „ceașcă de cafea” a câștigat popularitate în rândul angajatorilor. La începutul interviului, șeful îl duce pe candidat în bucătărie și îi oferă o ceașcă de cafea. După interviu, angajatorul urmărește cu atenție ce va face candidatul cu cana. Va întreba unde să o pună, va lăsa pur și simplu cana pe masă sau o va spăla singur în bucătărie.
Șeful companiei de dezvoltare de software de contabilitate „Xero Australia”, Trent Innes. Care a creat această metodă, spune că acest truc spune multe despre caracterul și manierele unei persoane. Mai mult decât răspunsurile la întrebările reale ale interviului. De asemenea, poate arăta cât de repede se va integra candidatul în echipă. Cea mai bună decizie, în acest caz, este să mergi la bucătărie după interviu și să speli singur cana.
2. Șeful te face în mod deliberat să aștepți
Situația poate fi mult mai grea dacă interviul este programat pentru ora 9 dimineața, dar când candidatul vine devreme la birou, angajatorul este încă ocupat. Iar solicitantul de locuri de muncă trebuie să aștepte 10 minute. Și apoi încă 10 minute. Și apoi încă 15 minute.
Acest truc poate arăta cât de stabil din punct de vedere emoțional este candidatul în situații stresante și cât de mult își dorește să obțină această poziție în general.
3. Intervievatorul începe brusc să strige
A ridica vocea, a țipa și chiar a folosi cuvinte jignitoare este o altă modalitate de a modela o situație stresantă și o șansă de a verifica capacitatea candidatului de a rezista stresului. Experții vă sfătuiesc să rămâneți calm și să răspundeți la aceste întrebări cât mai calm posibil.
4. Intervievatorul face o cerere ciudată și îți cere să sari pe fereastră
O altă surpriză neplăcută pentru un solicitant de locuri de muncă ar putea fi ascunderea în spatele unei cereri excentrice. Cum ar fi să sari pe fereastră, de exemplu. În acest caz, angajatorul dorește să vadă capacitatea candidatului de a folosi gândirea „out of the box”.
Puteți folosi următoarea cale de ieșire din această situație: urcați pe pervaz. Dar săriți pe podeaua camerei în care are loc interviul. Nimeni nu a clarificat unde să aterizeze. Sau poți șoca șeful punând contra întrebare cu o opțiune câștig-câștig. „Cum va beneficia compania de pe urma saltului meu?”
5. Angajatorul începe brusc să se comporte într-un mod ciudat
Un alt truc este atunci când intervievatorul începe să se comporte ciudat. Candidatul poate fi ignorat de intervievator. Fie că se uită la ecranul computerului. Fie că răspunde la un apel telefonic și părăsește camera în mijlocul interviului.
Acest truc poate arăta cum candidatul va re-focala atenția intervievatorului. Sau ce modalități vor folosi pentru a ieși din această situație. Una dintre cele mai eficiente opțiuni este să ceri intervievatorului să reprogrameze interviul pentru o altă zi.