Ni se recomandă adesea să luăm analgezice pentru a reduce durerea abdominală inferioară

Abilitățile de prim ajutor sunt necesare pentru toată lumea.

Dar dacă nu aveți suficiente cunoștințe despre cum să ajutați o persoană rănită, puteți chiar să agravați situația. Asigurați-vă că nu sunteți în pericol. Verificați pulsul, respirația persoanei și verificați dimensiunea pupilelor în lumină și întuneric, deoarece acestea ar trebui să devină mai mici când este lumină. Avertizare! Dacă semnele de viață lipsesc, efectuați imediat resuscitarea cardiopulmonară.

În caz de sângerare severă

Pixabay

Principala greșeală: aplicarea imediată a garoului. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să opriți sângerarea. De aceea trebuie să fixați artera care este cea mai apropiată de rană. Apoi ar trebui să aplicați un bandaj compresiv folosind șervețele sterile sau, dacă rana este foarte adâncă, să o umpleți cu șervețele și să fixați un tampon cu un bandaj.

Un garou trebuie aplicat numai în caz de urgență. Se aplică pe piele deasupra rănii și cât mai aproape de rană.

Important: Garoul trebuie slăbit timp de 10-15 minute la fiecare oră și nu uitați să apăsați artera. Apoi, garoul trebuie strâns din nou, dar nu mai mult de 30 de minute.

În cazul unei sângerări nazale

Principala greșeală: înclinarea capului pe spate.

Puneți persoana să se așeze, înclinați capul ușor înainte pentru a lăsa sângele să curgă și apăsați partea moale a nasului cu degetele timp de cel mult 10 minute. Persoana trebuie să scuipe tot sângele pentru a nu provoca vărsături.

Important: Nu înfundați nasul cu dischete de bumbac sau tampoane. Acest lucru este necesar numai dacă sângerarea nu se oprește în 15 minute. Sunați imediat un medic în acest caz.

În caz de hipotermie

Principalele greșeli: frecarea cu zăpadă, ulei sau vaselină, ceea ce face ca temperatura corpului să crească rapid.

În primul rând, o persoană trebuie plasată într-o cameră caldă, iar părțile înghețate ale corpului trebuie acoperite. Asigurați-vă că persoana poartă haine uscate și înfășurați-o în pături calde. În plus, este important să oferiți unei persoane băuturi dulci și o masă caldă.

Important: Amintiți-vă să nu tratați niciodată o persoană care consumă alcool. Alcoolul dilată vasele de sânge și acest lucru provoacă pierderi de căldură.

În caz de stop cardiac

Principala greșeală: efectuarea acelorași acțiuni pentru persoane de vârste diferite.

Un masaj indirect al inimii pentru adulți se efectuează cu 2 mâini: baza palmei apasă pe piept și degetul mare al mâinii trebuie să fie îndreptat spre bărbia sau picioarele persoanei. Aceleași acțiuni, dar cu toată palma, ar trebui efectuate pentru adolescenți. Și, în sfârșit, pentru a efectua un masaj indirect al inimii pentru un bebeluș, ar trebui să apăsați cu 2 degete.

Important: Puteți efectua un masaj indirect al inimii numai atunci când persoana este așezată pe o suprafață dreaptă și rezistentă.

În cazul unei arsuri

Principala greșeală: îndepărtarea hainelor și străpungerea bulelor de arsuri.

Pentru a ajuta o persoană care arde, ar trebui să o faceți să se culce și să stingeți flacăra folosind hainele dvs., numai dacă materialul este neinflamabil. Apoi, chemați un medic.

Dacă există o arsură ușoară fără afectare semnificativă a țesuturilor, este important să clătiți pielea cu apă timp de 20 de minute. Aplicați un bandaj steril și puneți deasupra gheață sau ceva rece. Când totul este gata, ar trebui să suni un medic.

Important: Dacă o arsură este gravă, dați-i persoanei puțină sare sau apă minerală.

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.