Din când în când, tuturor ne place să ieșim la soare.

Fie că suntem într-o vacanță tropicală, citim în parc sau pur și simplu ne plimbăm prin oraș cu prietenii, razele soarelui oferă atât căldură, cât și fericire. Cu toate acestea, nu totul este distracție și jocuri.

Daunele solare sunt grave și pot provoca orice, de la cancer de piele la semne de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, subțierea pielii și pierderea elasticității. Dar nu trebuie să fie așa. Atâta timp cât iei anumite măsuri de precauție, poți limita daunele solare și îmbătrânirea care vine odată cu aceasta. Citiți mai departe pentru sfaturile preferate ale dermatologilor pentru a face soare fără a face riduri.

1.Aplicați corect protecție solară

Top 5 sfaturi de la experți pentru a obține soare fără a vă îmbătrâni
Pixabay

Știi deja că trebuie să porți protecție solară. Dar știi cum să aplici corect acea protecție solară? Iată rezumatul. „Recomand pacienților mei să folosească un SPF de cel puțin 50 și să îl aplice dimineața și cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară”, spune Adrienne O’Connell, DO, director medical și președinte al Laguna Beach Aesthetics. „Întrebește să folosești aproximativ un pahar de protecție solară pentru corpul tău și un sfert de linguriță pentru față.”

Dacă este în aer liber, O’Connell recomandă reaplicarea la fiecare două ore. Dacă se află în apă, reaplicați la fiecare oră. Alegeți un produs cu protecție UVA și UVB cu spectru larg; căutați ingredientele oxid de zinc, dioxid de titan sau avobenzonă, care oferă protecție fizică și chimică.

2.Purtați pălăria potrivită

O pălărie de soare nu este doar pentru estetică, ci poate, de asemenea, să vă protejeze pielea de efectele de îmbătrânire ale soarelui. Alegeți o pălărie cu boruri largi care să aibă un SPF pentru a vă proteja urechile, fața și gâtul, sugerează Angela Casey, MD, fondatoarea Bright Girl pentru îngrijirea pielii pentru tineri și dermatolog la Centrul pentru Dermatologie Chirurgicală și Asociații de Dermatologie din Ohio. Ea îndrumă pacienții către Coolibar și Solumbra de Sun Precautions pentru pălării de protecție într-o gamă largă de stiluri.

Și amintiți-vă: șepcile și vizierele de baseball nu se potrivesc aici. „Îți lasă urechile expuse și nu asigură protecția zonei inferioare a feței și a gâtului”, spune Casey. În plus, vizierele permit soarelui să ajungă la scalp, despre care Casey spune că este o zonă comună pentru leziunile solare și cancerele de piele. Dacă purtați o vizor sau nu purtați deloc pălărie, găsește un produs de protecție solară cu spumă, pudră sau spray pe care îl poți folosi pe scalp. Casey spune că există multe care funcționează eficient fără a provoca uns în păr.

3.Purtați îmbrăcăminte de protecție

Dacă doriți cu adevărat să vă protejați pielea, purtați îmbrăcăminte de protecție peste SPF-ul zilnic. „Căutați îmbrăcăminte cu factor UPF”, spune Malini Fowler, MD, FAAD, dermatolog certificat la Westlake Dermatology din San Antonio, Texas. „UPF înseamnă factor de protecție ultravioletă și poate fi găsit pe pălării, îmbrăcăminte și alte țesături. Inclusiv costume de baie”.

4.Alege piese cu un rating UPF de 50 sau mai mare

Nu ai timp pentru o excursie la magazin? Casey observă că materiale precum bumbacul nealbit, care absoarbe razele UV, și poliesterii și mătăsurile, care reflectă radiațiile, sunt în mod natural de protecție.

5.Aduceți ochelari de soare

Gândește-te la ochelarii de soare ca și cum ar fi o protecție solară pentru ochi. Similar cu barierele fizice, ele reflectă razele UV și previn deteriorarea soarelui. „Optați pentru ochelari de soare care sunt etichetați UV 400”, spune Casey.

„Acești ochelari de soare oferă o protecție de 99% împotriva razelor UVA și UVB.” Amintiți-vă că ochelarii de soare nu oferă protecție pentru piele și, prin urmare, va trebui să purtați în continuare protecție solară în zona ochilor. Cu toate acestea, ele oferă efecte anti-îmbătrânire prin prevenirea strabirii. „Acest lucru va ajuta la reducerea șanselor de a forma linii fine și riduri”, spune Alain Michon, MD, director medical la Clinica de piele din Ottawa.

6.Evitați expunerea prelungită în aceste momente

Uneori, obținerea soarelui și limitarea daunelor solare și a semnelor de îmbătrânire pur și simplu nu sunt compatibile. De exemplu, majoritatea dermatologilor recomandă evitarea expunerii prelungite la soarele de la mijlocul zilei.

„Oamenii nu ar trebui să petreacă mai mult de câteva ore în lumina directă a soarelui, în special între orele 11:00 și 16:00, deoarece indicele UV este mult mai mare în acele ore”, spune Michon. Dacă trebuie să faceți acest lucru, utilizați instrucțiunile de reaplicare a protecției solare prezentate mai sus.

7.Faceți acest lucru după o zi la soare

Supraexpunerea ocazională este inevitabilă. Din fericire, există ceva ce puteți face pentru a ajuta. „Folosește o cremă hidratantă cu aloe sau doar aloe singură dacă ai stat puțin prea mult timp la soare.”, spune Debra Jaliman, MD, dermatolog certificat de consiliu și profesor asistent de dermatologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai.

„Asigură-te că este aloe pură și nu are parfumuri adăugate.” Conform Muntelui Sinai, aloe conține compuși activi care reduc durerea și inflamația, stimulează creșterea și repararea pielii și hidratează pielea. Apoi, folosiți experiența ca o oportunitate de învățare pentru a găsi noi modalități de a vă optimiza rutina zilei însorite pentru a reduce daunele viitoare.