Reclamă

Carbohidratul cristalin dulce pare să fie peste tot.

Cei mai mulți dintre noi ne place să ne oprim asupra gustului de neuitat al deserturilor noastre preferate atunci când ne este foame. Cu toate acestea, ceea ce ar putea părea a fi o plăcere nevinovată este de fapt motivul pentru multe probleme complicate de sănătate atunci când îl consumăm în cantități mari. Astăzi, zahărul este greu de evitat. Iar mulți dintre noi nici măcar nu realizăm cât de dependenți de el suntem de fapt.

Dureri musculare și articulare

Colaj Substantial

Simți că ai sărit peste plimbările regulate, grădinăritul sau jocul de golf pentru că te doare? Poate fi unul dintre multele semnale pe care corpul tău le folosește pentru a te avertiza despre procesele inflamatorii care au loc în interior. Cantitățile mari de zahăr din dieta dvs. fac ca celulele imune să secrete mesageri inflamatori în sânge. Care încearcă să descompună produsele finale avansate de glicație sau proteinele legate de o moleculă de glucoză.

Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât apar produse finale de glicație mai avansate. Ceea ce duce la trimiterea mai multor mesageri inflamatori pentru a rupe ciclul. O astfel de cascadă de reacții biochimice ar putea duce în cele din urmă la artrită, cataractă, boli de inimă, memorie slabă sau piele încrețită.

Pofta de dulciuri și alte alimente cu zahăr

Zahărul este procesat foarte repede, lăsându-ți senzația de foame, în ciuda faptului că ai aruncat o brioșă în urmă cu doar o oră. De fapt, zahărul este cunoscut pentru eliberarea de dopamină, similar cu ceea ce te-ai simți atunci când folosești droguri care creează dependență. Neurotransmițătorul dopamina este eliberat de neuroni din acest sistem ca răspuns la un eveniment plin de satisfacții. Această substanță chimică specială este cea mai renumită pentru că ne menține într-o dispoziție bună.

Creierul vede zahărul ca pe o recompensă sau un răsfăț și cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât corpul tău își dorește mai mult. Este un cerc vicios și care provoacă dependență. În plus, alimentele bogate în zahăr nu vă vor face să vă simțiți plini, deoarece nu conțin nutrienți folositori.

Schimbări drastice de energie

Glucoza este responsabilă pentru aprovizionarea cu energie din corpul dumneavoastră, motiv pentru care este foarte important să mențineți nivelul de zahăr din sânge la un nivel adecvat. Orice abatere de la aceasta poate duce la la schimbări de energie. Atunci când mănânci dulciuri, pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta la aducerea glucozei în celule, lăsându-ți un val de energie. Odată ce ciclul se termină, simți că nivelul de energie scade. Deoarece corpul tău vrea mai mult zahăr.

Pentru a vă menține nivelul de energie, evitați să mâncați dulciuri și gustări nesănătoase. În schimb, optează pentru proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase. Obțineți energie „adevărată” pentru corpul dumneavoastră din alimente sănătoase. Acest nivel mai uniform de zahăr din sângele tău nu va provoca creșteri și scăderi de energie.

Erupții constante ale pielii

Alimentele care conțin zahăr determină creșterea nivelului de insulină și începe procesul de glicare sau legarea zahărului de moleculele de proteine. Imediat ce glucoza intră în sânge, lansează o serie de procese fiziologice complicate care pot provoca, în cele din urmă, inflamații și probleme ale pielii. Acest impuls de insulină poate crește în cele din urmă activitatea glandelor uleioase din piele și poate activa procesele inflamatorii.

Înseamnă că o dietă bogată în zahăr este asociată cu un risc mai mare de apariție a acneei. Dacă pielea ta rebelă te deranjează și niciunul dintre tratamentele medicale nu pare să te ajute, încearcă să-ți schimbi obiceiurile de dietă. Nu trebuie să eliminăm complet zahărul din viața noastră. Dar s-ar putea să vrei să consumi mai puține alimente care conțin zahăr adăugat.

Creștere în greutate

Nu este niciodată o surpriză plăcută să descoperi că blugii tăi se simt mai strânși în jurul taliei. Niciodată nu te-ai așteptat ca un tort de ciocolată pe care l-ai mâncat acum o săptămână să se poată întoarce într-un mod atât de urât! Cu toate acestea, unul dintre cele mai evidente semne de exagerare cu zahăr este creșterea în greutate.

Gustările și dulciurile stochează de obicei kilograme în secțiunea mediană. Un nivel ridicat de zahăr crește producția de insulină care stochează excesul de grăsime în burtă.

Cariile dentare

Alimentele dulci favorizează fără îndoială formarea cariilor și a cariilor dentare. Cu toate acestea, nu zahărul vă face să putrezească dinții. Ci mai degrabă resturile de la alimente rămase pe dinți după ce mâncați. Dacă nu sunt digerate sau periate corespunzător, resturile alimentare provoacă apariția plăcii dentare pe dinți. Erodează suprafața tare a dintelui, rezultând găuri mici.

Diferite alimente cu zahăr, cum ar fi bomboanele, cerealele uscate și menta pentru respirație, se pot bloca între dinți acolo unde este greu de atins, accelerând procesul de carie. Menținerea unei igiene orale adecvate vă poate scuti de programările regulate la dentist.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro