Oamenii de știință au venit cu 30 de caracteristici pe care le are adesea un manipulator.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că oricine găsește o caracteristică sau 2 din listă în comportamentul său este un maestru în manipulare. De fapt, poți avea până la 8 dintre ele și totuși să fii considerat nevinovat. Acest lucru arată că toți suntem doar oameni și, uneori, facem greșeli. Acestea fiind spuse, cu toții ar trebui să ne uităm la astfel de trăsături pentru a preveni manipularea fără să ne dăm seama.
1. Se ceartă pentru lucruri mărunte
Este un comportament obișnuit ca manipulatorii să fie drăguți și agreați la începutul relației. Dar apoi încep să se certe pentru lucruri care nici măcar nu contează. Practic, ei sunt conștienți că oamenii încearcă să evite conflictele. Așa că, fiind agresivi, se asigură că renunți cu ușurință. Astfel de oameni vor întotdeauna să dețină controlul. Chiar și în cele mai mici aspecte ale vieții tale.
Ce poți face: Amintește-ți întotdeauna că tu ești cel care se ocupă de viața ta și asigură-te că ai ocazia să alegi ceea ce este bun pentru tine. Stabiliți-vă limite și nu lăsați pe nimeni să le încalce.
2. Simți că nu îți asculți intuiția
Dacă simți în mod constant că faci ceva ce ai prefera să nu, s-ar putea să fii manipulat. În această situație, este important să te asculți și să înțelegi cu ce anume nu te simți confortabil și de ce preferi să te convingi că totul este în regulă în loc să încerci să rezolvi problema. Poate fi pentru că nu doriți să cauzați o problemă sau pentru că vă este frică să nu fiți respins.
Ce poți face: Ai întotdeauna încredere în instinctul tău și nu-ți fie teamă să le spui altora că ai vrea ca lucrurile să fie diferit. Dacă te apreciază cu adevărat, vor avea această conversație într-un mod calm. Și vei putea găsi un teren comun.
3. Ei folosesc relațiile ca momeală
Oamenii manipulatori te vor face să simți că trebuie să dovedești constant că îi iubești (făcând exact ceea ce își doresc ei, desigur). Ei pot folosi expresii precum „Dacă m-ai iubi, ai…” în încercarea de a te convinge că nu faci suficient pentru ei. Și că ar trebui să te simți vinovat pentru asta.
Ce poți face: asigură-te că nevoile și dorințele tale sunt la fel de importante ca și ale partenerului, rudei sau prietenului tău. Și dacă simți că echilibrul este întrerupt, schimbă lucrurile.
4. Ei nu spun direct ce vor
Oamenilor care folosesc tactici manipulative le place să joace jocuri mentale. Ei întorc ceea ce spui, îți pun cuvinte în gură sau te mint de-a dreptul. Acest mod de comunicare le dă sentimentul de superioritate intelectuală față de ceilalți. În plus, dacă nu comunici direct, este mai ușor să convingi oamenii că nu ai spus ceva. Sau că cealaltă persoană pur și simplu te-a înțeles greșit.
Ce puteți face: insistați asupra unei comunicări clare și oneste. În loc să faceți aluzii la lucruri și să încercați să le citiți gândurile.
5. Îți pierzi intimitatea
Nu este nemaivăzut ca manipulatorii să se îndoiască de orice ai spus și făcut. De exemplu, s-ar putea să te sune pentru a verifica dacă te afli unde ar trebui să fii. Sau chiar să înceapă să-ți urmărească activitatea telefonului, să-ți citească e-mailurile etc. Puteți observa un standard dublu aici. Deoarece astfel de oameni sunt adesea secreti și tind să-ți ascundă multe lucruri.
Ce poți face: Acesta este un alt aspect în care este necesară stabilirea granițelor și păzirea lor. Asigurați-vă că confidențialitatea dvs. este bine respectată. Așa cum ar trebui să fie.