Reclamă

Crizele de furie, anxietatea, ascunderea emoțiilor reale și stima de sine scăzută.

Din păcate, unii părinți reușesc să transmită toate aceste calități negative copiilor lor. Egoismul și indiferența lor față de sentimentele copiilor lor au un impact enorm asupra lor în copilărie. Drept urmare, copiii încep să se critice, să se simtă neputincioși și să aibă probleme în viața lor socială.

Cunoașterea motivelor temerilor și anxietății noastre ne poate ajuta să le vindecăm și să ne facem viața mai bună.

1. Ți-e frică de manipulare

Top 5 semne că ai crescut într-o familie toxică
Pixabay

Se întâmplă destul de des ca familiile toxice să folosească manipularea pentru a controla alți membri ai familiei. În fiecare zi, acest comportament nu este normal și se transformă în abuz emoțional.

Acest lucru te poate face să simți că ai mai puțină încredere în ceilalți oameni din jurul tău și te poate împiedica să ai relații. A te simți manipulat în mod constant de familia ta poate duce, de asemenea, la un comportament de evitare.

2. Ai dificultăți în interacțiunile sociale și în a avea încredere în ceilalți

Când cineva este crescut într-o atmosferă tensionată, în jurul manipulărilor și altor abuzuri mentale, își lasă amprenta asupra acestei persoane. Unii părinți s-ar putea să nu fi putut oferi copilului lor sprijinul necesar, iar într-un alt scenariu cineva ar putea trăi într-o familie în care simte că trebuie să fie mereu în gardă.

Mai târziu va deveni greu să zdruncinați sentimentul că trebuie să fiți constant în această stare. La final, puteți dezvolta dificultăți în a avea încredere în alți oameni și a vă deschide față de ei.

3. Îți este greu cu eșecul

Copiii crescuți într-un mediu toxic ar putea simți în mod constant că nu sunt întotdeauna suficient de buni sau chiar lipsiți de valoare.

Părinții lor ar fi putut întotdeauna să le fi cerut solicitări excesive și să-i fi învinuit dacă nu și-au îndeplinit așteptările. Practic, au dezvoltat o stimă de sine scăzută și au o lipsă de îngrijire de sine. De aceea, cea mai mică greșeală sau eșec îi poate speria și poate duce la o furie.

4. Îți lipsește sentimentul de identitate de sine

„Stima” pozitivă a familiei este un element critic pentru noi atunci când vorbim despre sănătatea noastră mintală. Este la fel de important ca și sentimentul de a fi iubit și de apartenență. Dacă relația dintre un copil și părinții lor este abuzivă, atunci copilul poate începe să aibă probleme cu lumea interioară, identitatea și stima de sine. Acest lucru duce la efecte negative precum anxietatea și chiar depresia.

5. Te critici foarte mult

Stima de sine scăzută, creată de părinți toxici, îl face pe copil să se simtă prost, nedemn și nemeritat să obțină ceva mai bun. În orice fac acești copii, se critică pe ei înșiși, ezită și au pe gânduri secunde. Au acceptat că sunt mai răi decât alții, ceea ce îi face să sufere psihic, dar nu pot schimba situația, pentru că nu primesc sprijinul mental necesar.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro