Dacă observați o schimbare masivă a dispoziției dvs. în fiecare an, când sosește toamna și vara a trecut de mult, probabil că aveți tulburarea afectivă sezonieră (TAS).
Deși poate deveni destul de grav în unele cazuri, pentru alții, este doar o chestiune de a-și ajusta stilul de viață. Dieta ta, expunerea la soare și nivelul de activitate sunt doar câteva lucruri pe care ar trebui să cauți să le schimbi pentru a te simți mai bine.
1. Încearcă terapia cu lumină acasă
Tot ce aveți nevoie este o lampă solară de masă sau o casetă luminoasă care oferă 10.000 de lux de expunere la lumină și foarte puțină lumină UV. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți propria terapie cu lumină. Care este cea mai eficientă atunci când este făcută dimineața timp de 20 de minute.
Trebuie să stai în apropierea luminii. Dar să nu te uiți direct la ea. Între timp, poți face altceva, cum ar fi să citești sau să meditezi. Puteți continua să o faceți tot anul dacă vedeți că vă ajută să vă îmbunătățiți starea de spirit. Cu toate acestea, dacă observați roșeață sau mâncărime pe piele, este mai bine să vă consultați cu un medic.
2. Ieși la o plimbare dimineața devreme
Trezirea dimineața ar putea să nu fie foarte ușoară sau plăcută pentru tine. Și de aceea ar trebui să încerci să faci o plimbare. Nu numai că nivelul de energie va fi crescut. Dar și întregul corp și mintea voastră se vor simți revigorați și energizați. Iar o plimbare la început dimineața va da tonul pentru restul zilei. Dar asta nu înseamnă că nu poți face o plimbare oricând în timpul zilei dacă te simți deosebit de trist sau deprimat.
În plus, a fost dovedit științific că mersul pe jos în fiecare dimineață îmbunătățește funcția creierului. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul tău este alimentat cu cantități crescute de sânge. Și această acțiune este foarte conectată cu o memorie mai puternică. O concentrare mai bună și capacitatea de a rezolva problemele în mod eficient.
3. Încearcă să faci voluntariat sau să faci ceva frumos pentru altcineva
Acesta este ceva care nu numai că vă va ajuta să treceți peste tristețea sezonieră, dar vă va menține stresul sub control pe termen lung. După cum a constatat un studiu, cu cât oamenii păstrează mai mulți bani pentru ei înșiși. Cu atât mai multă rușine se simt. Iar nivelul de cortizol le crește. Deci generozitatea nu înseamnă doar a fi drăguț. Ci și a rămâne sănătos.
De asemenea, de fiecare dată când facem o faptă bună, avem ceea ce se numește un „surplus de ajutor”. Care este practic o grămadă de endorfine eliberate în creierul nostru. Ne simțim mulțumiți de noi înșine și avem un mare sentiment de recunoștință pentru lucrurile pe care le avem și decidem să le împărtășim altora.
4. Mișcă-te cât poți de mult în orice mod dorești
Adăugarea mișcării și a exercițiilor fizice în viața ta ar trebui să fie o prioritate pentru tine dacă te confrunți cu tristețea sezonieră. Fie că este vorba de ridicarea greutăților, de alergare sau de orice altă activitate. Trezirea corpului tău va ajuta și creierul să rămână activ. Puteți face oricare dintre aceste activități cu prietenii. Chiar și cu partenerul sau chiar cu copiii tăi. Vei vedea că nivelul tău de stres și furie va scădea. Și nu te vei simți la fel de singur ca înainte.
5. Folosește-ți lampa de noptieră pe post de ceas cu alarmă
În loc să sune acel ceas cu alarmă enervant în fiecare dimineață, poți opta pentru un ceas cu alarmă pentru răsărit. Ceea ce face este să înceapă să îți lumineze camera în același mod în care lumina soarelui ar face-o dacă ai dormi afară. Acest lucru vă ajută corpul și creierul să se trezească în mod natural. În loc să fie trezite brutal de un ceas cu alarmă.
Puteți alege ora la care alarma va începe să se aprindă în funcție de cât timp are nevoie corpul dumneavoastră pentru a se trezi. Modul în care funcționează aceste dispozitive este să ne ajute temperatura corpului să crească. Dar și nivelul de cortizol să crească. Și în timp ce cortizolul ar putea fi un hormon de stres, a avea niveluri mai mari ale acestuia dimineața poate fi un lucru bun.