Ne ajută să ne relaxăm să ne uităm la televizor în pat înainte de a merge la culcare?

Exercițiile pe timp de noapte dăunează odihnei noastre? Acestea sunt câteva mituri asociate cu somnul care susțin obiceiurile multora dintre noi, dar nu sunt în întregime adevărate.

Credem că este important să le dezmințim, pentru că atunci când nu dormim bine ne putem simți obosiți, nu gândim limpede și putem petrece mult timp într-o dispoziție proastă. Somnul, la fel ca orice alt proces corporal, necesită atenția noastră, deoarece este o parte foarte importantă a vieții noastre.

1. Sforăitul este obișnuit și inofensiv

Top 5 mituri urbane despre somn. Cu toții am crezut că sunt adevărate
Pixabay

Nu o vom nega, este un fapt: majoritatea dintre noi am sforăit la un moment dat în viața noastră. Desigur, asta nu este o problemă. Cu toate acestea, atunci când sforăitul devine frecvent și foarte zgomotos, poate fi un semn că acolo suferiți de o afecțiune de bază pe care trebuie să o abordați cât mai curând posibil.

Aceasta ar putea fi, de exemplu, apnee obstructivă de somn. Aceasta este o tulburare destul de comună care se întâmplă atunci când căile respiratorii sunt blocate și respirația este întreruptă brusc sau chiar întreruptă în timpul somnului, determinându-vă să vă treziți.

O persoană care suferă de apnee în mod evident nu se va odihni bine în timpul nopții și, cel mai probabil, se va simți obosită și va suferi de somnolență excesivă sau de somnolență pe parcursul zilei următoare. Acest lucru le poate afecta concentrarea și, prin urmare, capacitatea lor de a-și îndeplini sarcinile zilnice într-un mod eficient și poate fi chiar un risc în timpul activităților care necesită o atenție deplină, cum ar fi conducerea.

Apneea și sforăitul asociat cu această afecțiune trebuie tratate de un specialist în somn. Cu toate acestea, dacă credeți că suferiți de ea, există câteva lucruri pe care le puteți schimba pentru a vă îndrepta corpul în direcția corectă:

Menține o greutate sănătoasă.

Limitați-vă consumul de băuturi alcoolice.

Evită să dormi pe spate (pentru că favorizează obstrucția căilor respiratorii).

2. Este bine să tragi un somn lung după-amiaza

Naps-urile sunt cunoscute ca fiind mari aliați ai oamenilor cărora le place să doarmă. Nu numai atât, dar au de fapt beneficii minunate: vă pot îmbunătăți starea de spirit. Vă pot îmbunătăți performanța la locul de muncă sau orice altă activitate pe care trebuie să vă concentrați, vă pot ajuta să vă relaxați și să vă facă să vă simțiți mai puțin obosit. Dar și acest lucru minunat se poate întoarce înapoi. A face somnuri lungi nu provoacă aceste efecte dorite. Și poate, de fapt, să ne afecteze odihna nocturnă.

Experții recomandă să luați doar somnuri scurte de 10-20 de minute. Acest lucru ar trebui făcut înainte de ora 3 după-amiaza. Deoarece contează și ora din zi în care vă culcați pentru a vă odihni. Dacă alegeți să dormiți câteva minute la sfârșitul zilei, este posibil să aveți dificultăți în a adormi noaptea.

3. Mai mult somn este întotdeauna mai bine

Întrebarea aici ar putea fi de fapt ce înțelegem prin „mai mult somn”? Este unul complicat. Să începem cu elementele de bază: numărul de ore de care are nevoie fiecare persoană. Desigur, acestea pot varia de la o persoană la alta. Dar specialiștii sunt destul de siguri că adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe zi.

A dormi prea mult poate fi un lucru și de fapt se întâmplă atunci când depășim 9 ore de somn pe noapte. Făcând asta poate provoca dureri de cap și oboseală excesivă. De asemenea, a fost asociat cu un risc crescut de probleme de sănătate. Cum ar fi creșterea în greutate, depresia, diabetul și bolile de inimă.

Dar dacă ocazional stai în pat mai mult, nu-ți face griji prea mult pentru asta. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii atent și să te asiguri că nu dormi mai mult de 9 ore în mod regulat. Dacă ți se pare puțin prea dificil pentru că îți place să dormi, încearcă să-ți schimbi obiceiurile.

Dacă crezi că s-ar putea întâmpla altceva care te-ar putea împiedica să dormi corect, cere asistență medicală. Aceste informații sunt destinate persoanelor peste 18 ani. Deoarece copiii și adolescenții pot și, în cele mai multe cazuri, ar trebui să doarmă mai mult.

4. Dacă te uiți la televizor în dormitor 

Multora dintre noi ne face plăcere să stăm întinși în pat și să ne uităm la un film bun. Aceasta este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții și nu suntem pe cale să o stricăm pentru tine.

Cu toate acestea, experții sunt foarte clari în faptul că ar trebui să tragem o linie. Și să evităm să ne uităm la televizor înainte de a merge la culcare. Stimulii de lumină și sunet din cutia magică trimit semnale către creierul nostru care modifică procesele din corpul nostru. Aceste procese sunt de fapt cele care ne permit să ne simțim somnoroși. Și să dormim bine în timpul nopții.

Dacă doriți să aprofundați puțin în această chestiune, ar trebui să începeți prin a ști că unul dintre aceste procese începe cu un hormon numit melatonină. Corpul nostru eliberează melatonină la sfârșitul zilei când observă că soarele apune și se întunecă.

Este propriul mod de a ne spune că este timpul să dormim. Daca inainte de culcare suntem expusi la lumina artificiala ca cea de la televizoare, funcția acesteia este alterată și nu ne permite să ne odihnim bine. De aceea, specialiștii recomandă să nu avem televizor și alte ecrane în dormitor. Ceea ce poți face în schimb este să citești o carte și să asculți muzică relaxantă.

5. Pe măsură ce îmbătrânim, avem nevoie de mai puțin somn

Dacă ai petrecut ceva timp cu bunicii tăi în copilărie, s-ar putea să fi observat că ei se trezeau adesea mai devreme sau mai ușor decât tine. Acesta a fost probabil și cu părinții tăi. Oamenii sunt adesea conduși să creadă că, pe măsură ce îmbătrânim, avem nevoie de mai puține ore de somn. Dar dacă te uiți la recomandările experților cu privire la numărul de ore de care au nevoie adulții și persoanele în vârstă, se dovedește că nu există prea multă diferență.

Acestea fiind spuse, este de asemenea adevărat că procesul de îmbătrânire poate modifica în mod natural cantitatea și calitatea somnului unei persoane.

Totuși, asta nu înseamnă neapărat că corpul tău are nevoie de mai puține ore de somn pentru a funcționa corect. În timp ce un adult cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani are nevoie de 7 până la 9 ore de somn, persoanele de peste 65 de ani ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore în fiecare noapte.