Reclamă

Dacă cineva te numește egoist, s-ar putea să nu pară un compliment.

Dar această trăsătură a caracterului tău te poate face de fapt o persoană mai bună, spun experții în psihologie. Psihologii susțin că este în natura noastră să ne gândim și să ne îngrijim mai întâi de propriile noastre nevoi. Acest instinct și-a dezvoltat totuși o reputație proastă și a devenit sursa de emoții negative, cum ar fi frica și vina.

Bucură-te de timpul tău singur

Colaj Substantial

Să-ți iei timp pentru tine și să ai grijă de propriile nevoi este o parte foarte importantă a fericirii tale generale. Oamenii care interferează cu timpul tău singur pot fi greu să fie singuri. Se pot simți plictisiți sau nefericiți atunci când sunt singuri. Dar nu este vina ta și ai dreptul moral de a te bucura de timpul tău dacă nu ai chef să-ți împărtășești „orele de tăcere” cu altcineva în acest moment.

Luarea unor decizii diferite de altele

Dacă vrei să-ți urmezi propriul drum care este diferit de credințele altor oameni, este în regulă. Dacă nu vrei să te căsătorești, să ai copii sau chiar să ai un loc de muncă pe care majoritatea oamenilor l-ar considera normal, asta este alegerea ta. Dacă faci acea alegere pentru altcineva, desigur, poate fi egoist. Dar a alege ceva pentru tine înseamnă doar că știi ce vrei de la propria ta viață.

Nu răspunde imediat oamenilor

Deși poate fi egoist să neglijezi oamenii care se bazează pe tine, nu este egocentric să-ți stabilești prioritățile. Dacă primiți un mesaj sau un apel în timp ce gătiți, este absolut bine să vă gestionați sarcinile înainte de a răspunde la apel. Îi poți suna înapoi. Și nu trebuie să lași totul deoparte pentru a răspunde cuiva.

Tratează-te pe tine însuți

Împreună cu ai grijă de cei apropiați, este vital să te tratezi cu tine. Deoarece ar trebui să te iubești la fel de mult cum îi iubești pe oamenii importanți din viața ta. Deși este egoist să-ți pese doar de tine, ar trebui să realizezi că fericirea ta este prioritatea ta principală. Așa că dacă acea pereche suplimentară de pantofi te va face fericit, probabil că nu ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-i cumpăra.

A nu trăi cu un soț toxic de dragul copiilor

Oamenii din căsnicii pe jumătate rupte susțin uneori că rămân un cuplu de dragul copiilor lor. Sunt convinși că copiii lor vor fi mai bine crescuți într-o familie conflictuală, salvați de impactul negativ al divorțului.

Dar, după cum susțin psihologii, copiii tind să copieze modelul de relație al părinților lor atunci când cresc. Și, în timp ce divorțează de un soț toxic, de fapt nu doar ne facem mai fericiți. Dar îi împiedicăm pe copiii noștri să sufere și să se lupte în relațiile lor.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro