Reclamă

Cei mai mulți dintre noi au experimentat dureri aleatorii, misterioase – și uneori – persistente la un moment dat în viața noastră.

Unii ridică din umeri. Și dacă avem noroc, durerea pleacă în același mod în care a ajuns – singură și fără explicații. Aceste dureri nu sunt atât de diferite de sunetele ciudate pe care le scoate din când în când automobilul tău. Ceva declanșează, vârâie sau țipăi, iar apoi zgomotul dispare la fel de repede cum a sosit. Dacă nu ești înclinat din punct de vedere mecanic, nu te mai gândești la asta.

Cu toate acestea, la fel ca mașina dvs., durerile corpului dumneavoastră se agravează adesea în timp sau semnalează o problemă de bază mult mai mare. În aceste cazuri, ignorarea semnelor de avertizare ar putea fi pe propriul nostru risc.

Dureri vagi, aleatorii, inexplicabile

Top 5 dureri misterioase pe care nu ar trebui să le ignori
Pixabay

De obicei, durerea într-o anumită parte a corpului semnalează că ceva în acea zonă necesită atenție. De fapt, acesta este modul în care ne avantajează durerea. Când durerea devine cronică – care durează mai mult de trei luni – este timpul să căutați ajutor dacă nu ați făcut-o deja. Dacă este lăsată netratată, durerea cronică poate duce la scăderea mobilității, scăderea imunității, scăderea concentrației, anorexie și tulburări de somn.

Când acele dureri aleatorii sunt larg răspândite, prezintă un nou set de probleme. Colegiul American de Reumatologie definește durerea larg răspândită ca durere care durează minim trei luni care afectează ambele părți ale corpului. Sub și deasupra taliei și în scheletul axial. Fixarea unui diagnostic pe această durere poate fi descurajantă, necesitând o serie de teste pe parcursul a câteva luni până la ani.

Condițiile pentru care medicii vă pot testa includ lupusul, boala Lyme. Scleroza multiplă, miastenia gravis, osteoartrita și artrita reumatoidă, pentru a numi câteva. Dacă aceste condiții sunt excluse, medicul dumneavoastră poate lua în considerare un diagnostic de fibromialgie. Această tulburare neurologică provoacă o sensibilitate crescută la presiunea fizică sau durere și adesea implică dificultăți de somn. Este deosebit de dificil de diagnosticat deoarece nu există un test de diagnostic definitiv.

Se pare că durerea și emoția călătoresc pe unele dintre aceleași căi neuronale din creierul tău. Pentru unii oameni, se pare că neurotransmițătorii care poartă știri despre întuneric și tristețe pot sări pe pistă și pot duce la dureri fizice reale. De obicei, antidepresivele, terapia sau o combinație a celor două ajută la rezolvarea depresiei. Și, odată cu aceasta, a durerii.

Dureri testiculare

Nu trebuie să ignorați niciodată durerea testiculară, deoarece adesea indică o afecțiune care s-ar putea agrava dacă este ignorată prea mult timp. Poate fi cauzată de orice, de la o hernie la cancer, sau cordonul spermatic ar putea fi răsucit, provocând torsiune testiculară, care este chinuitoare.

Dacă ai luat o lovitură directă de bijuterii în ultima vreme, durerea ar trebui să dispară în câteva zile. Dacă nu, ar putea fi un semn de hematocel, ceea ce înseamnă că sângele s-ar putea acumula între sacii de protecție ai scrotului.

Durerea persistentă poate fi cauzată și de inflamația epididimului – cunoscută sub numele de epididimita. Este de obicei cauzată de o infecție bacteriană sau de o infecție cu transmitere sexuală (ITS). În cele din urmă, dacă aveți o tulburare localizată în principal la testiculul stâng – și atunci când stați în picioare – ar putea fi varicocel, mărirea venelor testiculelor.

Dureri de cap fulgerătoare

În timp ce durerile de cap apar adesea de nicăieri, unele apar incredibil de repede, lovind ca un tunet. Acestea – numite corect cefalee de tunet (TCH) – sunt chinuitoare și pacienții le descriu adesea drept „cea mai mare durere de cap din viața lor”. Durerea este foarte diferită de o durere de cap tensionată sau chiar de migrenă – atinge vârful în 60 de secunde și, uneori, puteți avea alte simptome, cum ar fi febră, convulsii sau chiar o stare mentală alterată.

Dacă aveți un TCH, ar trebui să solicitați imediat ajutor medical, deoarece aceste dureri de cap ar putea fi un semn al ceva mult mai grav. Medicii nu sunt siguri ce cauzează durerile de cap, dar ar putea fi semne ale unui cheag de sânge în creier sau ale sângerării în creier. Ar putea fi, de asemenea, ruptura unui vas de sânge din creier sau o ruptură a căptușelii unei artere care furnizează sânge creierului.

Durerile de cap fulgerătoare pot fi, de asemenea, un semn al altor boli grave ale creierului. De exemplu, durerile de cap severe cu rigiditate a gâtului sau somnolență pot indica un anevrism sau o infecție cerebrală.

Durere pelvină în timpul actului sexual

Majoritatea femeilor au văzut avertismentul despre boala inflamatorie pelvină (BIP) pe o cutie de tampoane. PID este o infecție bacteriană a uterului sau a trompelor uterine care are ca rezultat țesutul roșu, umflat și dureros. Inflamația poate provoca cicatrici, ceea ce poate duce la probleme precum infertilitatea. Un simptom comun al PID este durerea sau disconfortul în regiunea pelviană în timpul sexului.

PID poate duce, de asemenea, la formarea de abcese sau dureri pelvine cronice. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) – cel mai adesea chlamydia sau gonoreea – sau orice sursă de bacterii care călătorește până la organele de reproducere sunt cauzele obișnuite ale BIP. Lăsate necontrolate, aceste infecții se pot răspândi în sânge sau în alte țesuturi ale corpului. Dacă o trompa uterină este infectată și nu este tratată, aceasta ar putea izbucni.

BIP afectează trei sferturi de milion de femei în fiecare an și, ca urmare, una din 10 devine infertilă. Chisturile ovariene pot provoca, de asemenea, dureri pelvine. Și, în timp ce chisturile dispar adesea de la sine, pot necesita intervenție medicală.

Dureri articulare persistente

Asemenea durerii vagi, aleatorii, inexplicabile, durerile persistente ale articulațiilor pot fi derutante. Adesea, osteoartrita este de vină. Osteoartrita apare atunci când cartilajul de la capătul oaselor se uzează (de obicei din cauza vârstei), determinând frecarea osului de os. Dar nu este singura cauză.

Durerile articulare ar putea semnala și artrita, dar o formă mai gravă a acesteia: artrita reumatoidă. Artrita reumatoidă este o boală autoimună. Ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar se încurcă și îți atacă propriul țesut. Acest lucru provoacă inflamarea nu numai a articulațiilor, ci și a țesutului din jurul articulațiilor. Și chiar a altor organe din corpul dumneavoastră. Rezultatul este durerea și deteriorarea articulațiilor.

Lupusul, o boală care trece prin perioade de erupție și remisie, poate provoca, de asemenea, rigiditate și umflare a articulațiilor. Alte simptome ale lupusului includ oboseală, căderea părului și febră.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro