Reclamă

Probabil ai auzit că alimentele antiinflamatorii sunt bune pentru tine, dar de ce?

În primul rând, este important să înțelegem ce este inflamația corporală și de ce poate fi dăunătoare. De fapt, există de fapt două tipuri: acute și cronice. Primul nu este nimic pentru a fi prea agitat.

Inflamația acută face parte din vindecare și este un răspuns normal și sănătos la răni sau infecții. Practic, ori de câte ori corpul tău recunoaște ceva străin – cum ar fi un microb, polen sau o substanță chimică, merge la treabă pentru a scăpa de el.

Face acest lucru activând sistemul imunitar care declanșează un proces numit inflamație. Inflamația ajută la scăderea organismului ofensator. Dar uneori această inflamație continuă chiar și atunci când nu există un invadator străin. Asta se numește inflamație cronică.

1. Iaurt și alte alimente fermentate

Top 5 alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le consumi
Pixabay

Alimentele fermentate sunt atât antiinflamatorii, cât și benefice pentru sănătatea intestinului. Ele restabilește un echilibru sănătos de bacterii în intestin. Ceea ce ajută la menținerea sub control a inflamației organismului.

Chiar dacă nu sunteți un fan al alimentelor fermentate mai exotice, cum ar fi varza murată sau kimchi, este destul de ușor să includeți această categorie în dieta dvs. zilnică, deoarece iaurtul și majoritatea brânzeturilor învechite se califică. Când alegeți iaurt, cel mai bine este să alegeți o versiune cu conținut scăzut de zahăr, cu culturi vii.

2. Sirop de artar pur

Oamenii de știință au identificat peste 67 de compuși diferiți ai plantelor, sau polifenoli, dintre care nouă sunt unici pentru siropul de arțar pur. Unul dintre acești polifenoli, numit Quebecol, se formează în mod natural atunci când seva este fiartă pentru a produce sirop de arțar.

Totuși, nu te dezlănțui cu siropul de arțar, deoarece este plin de calorii. Și asigurați-vă că este un sirop pur. Nu imitația „sirop de arțar” sau sirop de clătite. Acestea nu au niciunul dintre beneficiile antiinflamatorii.

3. Pește gras

Omega-3 au fost de multă vreme superstaruri nutriționale, cel mai frecvent și din abundență se găsesc în peștii grasi precum tonul, sardinele și somonul, precum și în nuci, semințele de chia și semințele de in.

Acizii grași omega-3 din peștele gras și grăsimile mononesaturate din nuci și semințe ajută la reducerea precursorilor care provoacă inflamație. În ciuda faptului că cele mai recente ghiduri alimentare recomandă fructele de mare de două până la trei ori pe săptămână, Omega-3 lipsesc, din păcate, în dieta tipică.

În schimb, mulți oameni preferă acizii grași Omega-6, verișoarele lor mai puțin benefice, care cauzează inflamații. Care se găsesc adesea în uleiurile vegetale, nuci și produse lactate.

4. Turmeric

Un condiment popular, care se găsește cel mai frecvent în mâncarea indiană, turmericul „conține un compus antiinflamator puternic numit curcumină”.

Mâncarea de piper negru cu turmeric poate îmbunătăți semnificativ absorbția curcuminei. Cu toate acestea, ar trebui să mănânci mult mai mult turmeric decât este folosit într-un fel de mâncare obișnuit pentru a obține beneficiul. Deci, mulți oameni iau în schimb suplimente de curcumină.

5. Ulei de măsline extravirgin

La urma urmei, nu toate uleiurile sunt rele! Într-adevăr, EVOO ar trebui să aibă loc la majoritatea meselor. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți pentru a proteja celulele din organism și pentru a reduce inflamația. Nu este întotdeauna cel mai bun pentru gătit, dar este perfect pentru sosurile de salată și pentru garniturile de legume.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro