Bârfa poate spune multe despre relația ta cu partenerul sau prietenii

Socrate a spus odată: „Mințile puternice discută idei, mințile medii discută evenimente, mințile slabe discută despre oameni”.

Dar ideea este că foarte puțini dintre noi discutăm de fapt idei în fiecare zi și, în schimb, vorbesc despre relațiile noastre cu ceilalți. Acesta este modul în care interacționăm cu prietenii, familia și oamenii din cercul nostru apropiat. Și, în mod surprinzător, acest tip de comunicare este o parte esențială a evoluției limbajului.

Bârfa este o parte importantă a evoluției limbajului

Pixabay

Bârfa ar putea fi unul dintre principalele motive ale evoluției limbajului. Limba, în sine, ne ajută să comunicăm și să predăm cu fapte și abilități, ne permite să știm în cine putem avea încredere, ne ajută să formăm relații și facilitează tot felul de interacțiuni. Pentru a cunoaște toate aceste informații, bârfa a fost (și este) răspunsul.

Când trăim într-un grup, aveam nevoie de creiere mai mari și mai bune pentru a reține toate aceste informații. În trecut, strămoșii noștri trăiau în grupuri mult mai mari. Spre deosebire de maimuțe, care își mențineau relațiile sociale prin îngrijire, strămoșii noștri umani aveau mai multe șanse să dezvolte bârfele ca o modalitate de a socializa mai eficient.

Bârfa permite legăturile sociale

Bârfa a fost o parte esențială a comunicării care i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască. Cercetătorii spun că bârfa nu este neapărat negativă, dar poate fi pozitivă sau neutră.

Strămoșii noștri probabil au folosit bârfa ca o modalitate de a lega, la fel ca noi acum! Chit-chat-ul înseamnă în principal vorbirea despre alți oameni și transmiterea de informații sociale. Ceea ce, la rândul său, face din bârfa o modalitate de a construi conexiuni. Acest lucru ne oferă capacitatea de a răspândi informații valoroase în rețelele sociale foarte mari și de a menține funcționalitatea grupului în timp.

Bârfa este dovada învățării culturale

Alți cercetători afirmă, de asemenea, că bârfa este o dovadă a învățării culturale. Oferă experiențe de predare și oferă oamenilor exemple despre ceea ce este acceptabil din punct de vedere social și ce nu este. Care poate fi folosit ca instrument pentru a măsura cât de morală este o comunitate.

Dacă, de exemplu, într-un cerc social, se constată că o persoană înșală constant. Restul comunității va începe să facă comentarii negative despre acea persoană. Acest lucru ar putea fi folosit ca o modalitate de a-i avertiza pe alții despre consecințele înșelăciunii.

Bârfa te poate ajuta să-ți calmezi corpul în situații stresante

Un studiu din 2012 a arătat că există distincții psihologice între implicarea pasivă și cea activă în bârfă.

Acest studiu a arătat că, atunci când participanții au auzit despre comportamentul antimoral al altcuiva sau despre situația nedreaptă, au experimentat o creștere a frecvenței cardiace. Dar atunci când au putut să se angajeze activ în bârfe despre cealaltă persoană sau situație, i-a liniștit și le-a scăzut ritmul cardiac. Concluzia acestui studiu sugerează că bârfa activă despre situațiile stresante poate ajuta la calmarea organismului.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.