Există atât de multe moduri în care o relație poate deraia.
Înșelatul, lipsă de încredere și pierderea pasiunii, pentru a numi câteva. Dar o problemă mai puțin flagrătoare este codependența. O dinamică în care unul sau ambii parteneri se bazează pe celălalt.
Codependența este definită de granițe slabe și poate duce la nemulțumire. Chiar dacă lucrurile arată roz în exterior. Cu toate acestea, acest model poate fi identificat – și rectificat – dacă cunoașteți semnele. Dacă le observați, poate doriți să abordați problema în terapie de cuplu sau individuală mai devreme decât mai târziu.
O persoană este întotdeauna în centrul atenției
Un steag roșu major al codependenței este că nevoile emoționale ale unei persoane necesită în mod regulat mai multă atenție decât ale celeilalte. În relațiile sănătoase, există un echilibru între a da și a primi.
Pot exista zile în care o persoană este în centrul atenției sau al sprijinului, dar uneori îi va oferi și partenerului său. Într-o relație de codependență, persoana care este în centrul atenției și al sprijinului este aproape întotdeauna în acel rol. În schimb, persoana care acordă acea atenție și sprijin nu își satisface nevoile.
Deveniți anxios când partenerul dvs. nu mai este
În relațiile sănătoase, fiecare persoană ar trebui să fie capabilă să se ocupe atunci când celălalt este plecat, fie că este pentru câteva ore sau câteva zile. Dacă se instalează anxietatea, ar putea fi un semn de codependență. Simptomele de anxietate pot include dificultăți de somn, supraalimentare, utilizarea excesivă a tehnologiei și a ecranelor. Sau consumul de substanțe sau alte comportamente care fie distrage atenția pe cineva de la sentimentele sale, fie oferă o ușurare superficială. Dacă te simți anxios când partenerul tău este plecat, acesta ar putea fi un semn că ești dependent de el pentru bunăstarea ta.
O oarecare anxietate este în regulă. Poate că partenerul tău își vizitează părintele înstrăinat și simți empatie. Este normal să ai o reacție ușor anxioasă, în acest caz. Cu toate acestea, ar trebui să vă puteți auto-calma într-o perioadă rezonabilă de timp. Dacă nu poți, s-ar putea să fii dependent de partenerul tău pentru acel efect calmant.
Faceți totul împreună
A petrece fiecare secundă împreună este opusul sănătos. Un semnal roșu foarte ușor de trecut cu vederea că cineva din relație este codependent este dacă fac totul împreună. Interesele lor încep să se amestece și este aproape ca și cum ar deveni o singură persoană.
Este important să-ți împletești viețile în moduri cheie. Dar partenerul tău nu ar trebui să devină întreaga ta viață. Nu ar trebui să-ți pierzi prietenii, să ignori familia sau să nu faci lucrurile care te-au interesat înainte de relație. Făcând acest lucru, îți pierzi identitatea și dacă/când relația se termină, ar putea fi greu să găsești cine ești din nou. Stabiliți această limită devreme pentru a evita să vă pierdeți în parteneriat.