Reclamă

Cum ar fi să ne imaginăm un loc în care copiii se joacă cu mingea pe străzi, turiștii fac poze în mijlocul drumului și mesele și scaunele restaurantelor sunt așezate în stradă? Am uitat de un mic detaliu: nu există mașini. Chiar dacă pare greu de crezut, trebuie să știți că astfel de locuri există și arată impecabil, iar autoturismele sunt inexistente. 

De mai bine 60-70 de ani, automobilele au devenit forța dominantă în peisajul urban, ele revoluționând modul în care oamenii au ajuns să se deplaseze. Mașinile înseamnă mobilitate și libertate, însă sunt zgomotoase, murdare și periculoase.

Din cauza lor, însă, orașele lumii au devenit tot mai poluate așa că nu este de mirare faptul că autoritățile din multe orașe de pe glob caută soluții și variante de transport cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Orașe din Europa în care nu se circulă cu mașina

Giethoorn (Olanda)

Acest mic sătuc olandez, cunoscut sub numele de Veneția Nordului, nu are drumuri. Accesul se face exclusiv pe apă, de-a lungul multor canale frumoase, cu bicicleta ori pe jos peste poduri din lemn. Localitatea batavă este un exemplu perfect de comuniune om-natură. Cei aproape 2.800 de persoane care locuiesc aici folosesc bărci, care sunt echipate cu motoare eco de capacitate mică, care nu poluează fonic.

Giethoorn (Olanda)
Arhivă

Zermatt (Elveția)

În această superbă stațiune de schi situată în Alpii Elvețieni mașinile cu combustie internă au fost interzise încă din anul 1931. Din 1947, acolo circulă doar vehicule electrice, dar și acelea limitate. Dorința autorităților locale a fost aceea de a se păstra calitatea aerului și de a fi combătută poluarea. Turiștii care vin cu mașinile alimentate cu benzină sau diesel trebuie lăsate într-o parcare din Tasch, o localitate învecinată. De acolo, la Zermatt se ajunge cu trenul, care parcurge distanța în aproximativ 12 minute.

Veneția (Italia)

În Veneția nu există nici măcar o mașină. Poliția și ambulanța intervin pe apă, cu bărci. De altfel, în orașul italian există în jur de 400 de gondolieri. Acesta nu este deloc un inconvenient nici pentru locuitori, nici pentru cei 15 milioane de turiști care ajung aici în fiecare an.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro