Mulți oameni adoră să aibă pisici în preajmă ca animale de companie și este de înțeles de ce.
În primul rând, pisicile te pot face să te simți mai bine chiar dacă ai o zi proastă pentru că te iubesc necondiționat. De asemenea, pisicile sunt ușor de îngrijit, așa că nu va trebui să plătiți mult în dolari. Ceea ce le sporește atractivitatea.
Recunoaște expresiile faciale ale proprietarului pisicii
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oakland Jennifer Vonk și Moriah Galvan din Rochester, Michigan. A arătat că pisicile au capacitatea de a simți expresia facială a stăpânilor lor. Același studiu a arătat că pisicile sunt mai predispuse să recurgă la un comportament „pozitiv”. Adică să toarcă sau să se frece de stăpânii lor. Dacă văd că stăpânul lor zâmbește.
Dacă stăpânul lor părea fericit, cercetătorii au văzut că pisica va rămâne în preajma proprietarului mai mult timp.
Caută indicii emoționale de la proprietarul pisicii într-o situație ambiguă
Dacă tu – proprietarul pisicii – și pisica ta se întâmplă să vă aflați într-o situație riscantă sau incertă. Pisica dumneavoastră vă va verifica automat pentru a vedea cum răspundeți. Dacă pari stresat, tensionat sau speriat, pisica ta va reacționa la asta pe baza limbajului tău corporal, a vorbirii. Și, da, a expresiilor tale faciale.
Acest lucru se datorează faptului că pisica ta te vede ca pe un părinte. Așa că dorește asigurarea că vei răspunde în mod corespunzător noului aspect pe care îl întâlnești amândoi pentru prima dată.
Ascultă tonul vocii tale când ești supărat
Cu siguranță pisica ta va fugi și se va ascunde când va simți că ești supărată. Acest lucru se poate datora faptului că are urechi foarte sensibile, așa că atunci când te enervezi ai tendința de a ridica vocea. Și asta îi spune pisicii tale că cel mai bine este să cauți un loc mai sigur decât să stai în preajma ta.
De asemenea, s-ar putea să fii foarte tensionat și în pragul unei izbucniri de furie, astfel încât pisica ta să simtă asta.
Cum încearcă pisica ta să te ajute să obții alinare
Eliberează hormonul iubirii când este aproape de proprietar. O echipă condusă de profesorul de la Universitatea Claremont, Paul J. Zak, a descoperit că pisica ta va începe să producă oxitocină. Sau așa-numitul „hormon al iubirii”, atunci când este lângă tine.
Oxitocina este o substanță chimică produsă în creierul pisicilor. Care aparent le face să-și dorească să se îmbrățișeze și să se comporte mai plin de dragoste față de stăpânii lor. Pisicile reacționează la fel atunci când simt o altă pisică în preajmă cu care sunt prietenoase.
Deci, atunci când pisica ta sare să stea în poală sau se întinde lângă tine când dormi, probabil că simte efectele oxitocinei în acel moment. Și vrea să-și arate dragostea pentru tine.
Imită comportamentul pisoiului față de mama sa. Când pisica ta sare în poală și apoi începe să-și frământe labele pe picioare în timp ce toarcă. Asta înseamnă că pisica ta te vede ca părintele ei. Încearcă să spună că te place foarte mult. Din moment ce nu vorbești limbajul pisicii, următoarea cea mai bună opțiune pentru pisică este să imite felul în care se comporta atunci când încă alăpta de la mama ei.
Dacă se întâmplă să fii supărat când pisica ta stă în poală și frământă, probabil vei observa că starea ta proastă tinde să dispară. Și atât tu, cât și pisica ta începeți să vă simțiți mai confortabil unul cu celălalt.
Toarce astfel încât să te simți mai calm
Deși pisica ta probabil nu toarcă doar ca să te calmezi, adevărul este că atunci când pisica ta începe să toarcă în timp ce stă întinsă pe burtă sau lângă tine. Atunci ai tendința să te calmezi mai mult. Acesta este probabil motivul pentru care se spune că pisicile sunt buni destresori. O sursă de aici a remarcat că acest tip de comportament al pisicii vă poate ajuta chiar să evitați anumite boli. Cum ar fi hipertensiunea arterială.
Ajută persoanele cu autism să socializeze mai bine
În prezent, mulți adulți și copii sunt diagnosticați ca autisti sau persoane cu autism. Un semn distinctiv al tulburării fiind incapacitatea de a socializa bine cu ceilalți. Vestea bună este că autiștii care au pisici ca animale de companie sunt în cele din urmă capabili să se relaționeze mai bine cu oamenii care nu sunt auțiști. Deoarece autiștii tind să socializeze mai bine cu animalele decât cu oamenii.