Una dintre cele mai bune părți ale primăverii este să te întorci în sfârșit afară pentru a te bucura de natură.
Sau, cel puțin, acesta este cazul până când întâlnești un fel de obstacol. Cum ar fi o potecă deosebit de noroioasă, alergii sezoniere sau ajungi la o erupție roșie, care începe să te mănânce imediat după ce ai intrat în contact cu iedera otrăvitoare sau o plantă similară iritante.
Așa este: pe lângă evitarea buruienilor cu trei frunze, există și alte plante care te pot irita.
1.Ce să știți despre erupție
Partea dificilă este că nu este nevoie de mult pentru ca aceste plante să îți irită pielea. În multe cazuri, pur și simplu atingerea este suficient pentru a provoca o erupție cutanată. În linii mari, acea iritație a pielii se numește „dermatită de contact” și se întâmplă atunci când pielea ta are o reacție alergică la o substanță.
De obicei, o erupție cutanată se va dezvolta în câteva minute sau ore de la expunere și, în funcție de severitatea acesteia, poate dura până la o lună.
Potrivit Clinicii Mayo, pe lângă o erupție roșie cu mâncărime, alte semne și simptome ale dermatitei de contact pot include:
Piele uscată, crăpată, solzoasă.
Bubite și vezicule, uneori cu scurgeri și cruste.
Umflare, arsură sau sensibilitate.
Plante care pot provoca erupții cutanate cu mâncărime.
2.Plantele care trebuiesc evitate
Când vine vorba de plante care provoacă erupții cutanate și iritații ale pielii, probabil că ești familiarizat cu Big 3: iedera otrăvitoare, stejarul otravitor și sumacul otravitor. Dar există o mulțime de altele care te pot face să te simți mâncărime și inconfortabil.
3.Plante salbatice
Iată câteva exemple de plante precum Big 3 care provoacă dermatită de contact și care pot (și cresc) sălbatice. De la zonele împădurite, la marginea drumurilor, la curțile din spate:
Cucută cu apă pătată
Urzica de lemn
Urzica
Leadwort (cunoscut și ca plumbago)
Ambrozie
Hogweed uriaș
Plante de gradina
Și nu numai plantele sălbatice pot provoca iritații ale pielii. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AADA), aceste culturi de casă provoacă reacții cutanate:
căpșună
usturoi
roșii
măceșe
ardei iuți.
bulbi de lalele
bulbi de narcise
bulbi de zambilă
Dacă nu sunteți sigur dacă o plantă pe care ați întâlnit-o în sălbăticie sau pe care ați crescut-o singur în grădina dvs. poate provoca o erupție cutanată, cel mai bine este să procedați cu prudență, acoperind orice piele expusă și purtând mănuși de grădinărit.
Iar dacă ați intrat în contact cu una dintre aceste plante, spălați-vă mâinile și partea corpului cu apă imediat și bine.