Roșiile sunt asociate cu un compus numit licopen, care are numeroase beneficii pentru sănătate.

De fapt, orice legumă sau fruct roșu conține puțin licopen – o substanță care le conferă culoarea roșie aprinsă. Dar roșiile vin cu mai mult licopen decât alte legume, o roșie medie care conține aproximativ 2-3 grame. Interesant este că sucul de roșii conține semnificativ mai mult licopen decât roșiile crude.

1. Roșiile vă pot proteja pielea

Top 10 motive pentru care ar trebui să mănânci roșii în fiecare zi
Pixabay

Potrivit acestui studiu, roșiile pot ajuta la protecția împotriva razelor UV dăunătoare și pot reduce riscul de arsuri solare. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează concentrației mari de carotenoizi, care este o componentă a licopenului.

Cu toate acestea, oamenii de știință au mai subliniat că nu putem înlocui cremele de protecție solară doar prin consumul de roșii. Pe lângă acest beneficiu pentru sănătate, unele dovezi indică faptul că roșiile au proprietăți anti-îmbătrânire.

2. Roșiile sunt bune pentru inima ta

Licopenul este un antioxidant care poate proteja celulele din organism de oxidare. Unele studii sugerează că persoanele care consumă licopen au un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

De asemenea, licopenul poate juca un rol în scăderea nivelului de colesterol „rău”, precum și a tensiunii arteriale. Ca urmare, șansele tale de boli de inimă se pot reduce, de asemenea. În plus, roșiile sunt, de asemenea, o sursă bogată de alte vitamine și nutrienți, cum ar fi vitaminele B, E și flavonoidele, care vă pot îmbunătăți sănătatea inimii.

3. Roșiile vă pot îmbunătăți vederea

În afară de licopen, roșiile conțin câțiva alți nutrienți, cum ar fi luteina și beta-carotenul, care sunt toți buni pentru ochi. Cercetările sugerează că acești nutrienți protejează ochii de boli, cum ar fi cataracta, susținând în același timp sănătatea generală a vederii.

Roșiile conțin, de asemenea, substanțe, în special zeaxantina și luteina, care sunt benefice pentru a vă proteja vederea de lumina albastră emisă de dispozitivele digitale precum smartphone-urile. De asemenea, pot juca un rol în reducerea durerilor de cap cauzate de oboseala ochilor.

4. Îți pot întări sistemul imunitar

Prin furnizarea corpului dumneavoastră cu licopen, care acționează ca un antioxidant, puteți reduce moleculele numite radicali liberi care vă pot deteriora celulele și vă pot slăbi sistemul imunitar. De aceea, alimentele bogate în această substanță, cum ar fi roșiile, pot reduce riscul de cancer pulmonar, de prostată sau de stomac.

Roșiile sunt asociate cu un compus numit licopen, care are numeroase beneficii pentru sănătate. De fapt, orice legumă sau fruct roșu conține puțin licopen – o substanță care le conferă culoarea roșie aprinsă. Dar roșiile vin cu mai mult licopen decât alte legume, o roșie medie care conține aproximativ 2-3 grame. Interesant este că sucul de roșii conține semnificativ mai mult licopen decât roșiile crude.

6. Îți pot stimula starea de spirit

Cele mai multe alimente sănătoase, inclusiv roșiile, sunt bogate în minerale, cum ar fi cuprul, zincul și manganul. Printre alte beneficii pentru sănătate, acestea vă pot afecta pozitiv funcția creierului și starea de spirit. Așadar, dacă te simți albastru sau doar obosit, poți conta pe minerale pentru a-ți stimula starea de spirit.

7. Sunt bune chiar și pentru părul tău

Unele dovezi sugerează că consumul a doar 4-5 roșii pe zi poate face părul să arate mai sănătos. Această legume versatilă este bogată în vitamina A, care vă poate face părul puternic și strălucitor. Din păcate, roșiile nu au superputerea de a face părul rărit mai voluminos, dar pot îmbunătăți starea părului existent.

8. Roșiile sunt grozave pentru pierderea în greutate

Roșiile te pot ajuta să slăbești. Sunt o gustare grozavă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru persoanele care țin dietă, deoarece conțin multe fibre și apă, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai plini. De asemenea, roșiile vă pot menține în echilibru glicemia, ceea ce este cheia scăderii în greutate. De asemenea, conțin crom, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

9. Sunt bune pentru plămânii tăi

Proprietățile antioxidante ale licopenului pot ajuta la menținerea sub control a nivelurilor de radicali liberi, protejându-ți corpul împotriva problemelor respiratorii. Roșiile conțin beta-caroten despre care se știe că îmbunătățește funcția pulmonară. În plus, poate încetini îmbătrânirea plămânilor.

10. Roșiile pot promova sănătatea orală

Studiile au arătat că licopenul poate ajuta la bolile gingiilor, gingivita și parodontoza prin combaterea radicalilor liberi. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă să nu consumați multe roșii crude.

Datorită acidității ridicate a acestora, pot deteriora smalțul dinților tăi, iar periajul la scurt timp după aceea poate agrava situația. Este o idee bună să așteptați cel puțin 30 de minute înainte să vă periați sau doar să vă clătiți gura după ce mâncați roșii.