Aproape toți dintre noi am experimentat remarci nepoliticoase, complimente îndoielnice, glume jignitoare și chiar insulte deschise.
Aceste situații ne fac să ne simțim inconfortabil și să ne întrebăm ce răspuns este corect. Vestea bună este că există multe modalități de a te ridica fără a fi ofensator sau agresiv și fără a lăsa cuvintele lor să-ți pătrundă sub piele.
1. Răspunde cu o întrebare
Răspunsul la o întrebare cu o întrebare este una dintre cele mai vechi tactici din carte pentru a schimba subiectul. În plus, acționând preocupat de comportamentul persoanei nepoliticoase îi va aminti că ei sunt cei cu probleme de rezolvat și că agresivitatea lor este doar o simplă reflectare a nesiguranțelor lor.
2. Spune „Mulțumesc”
Deși sună contraintuitiv să răspunzi la un comentariu grosolan cu un „mulțumesc”, acest răspuns este una dintre cele mai eficiente modalități de a pune capăt acestei conversații nedorite. Când răspunzi cu un „mulțumesc”, le recunoști sinceritatea fără a lăsa cuvintele lor dure să-ți treacă sub piele.
3. Recunoașteți îngrijorarea
Adesea, oamenii pe care îi iubim ne comentează aspectul dintr-un loc de dragoste. Nu știu ei, cuvintele lor ne rănesc la un nivel mai profund. De aceea, stabilirea limitelor sănătoase este modalitatea supremă de a salva relația și de a menține mulțumirea ambelor părți.
Deși recunoașteți că vin dintr-un loc bun, îi puteți spune că cuvintele lor sunt încă dureroase, indiferent. În acest fel, ei vor învăța să fie mai atenți cu observațiile lor în viitor.
4. Spune-le că ce zic nu este de ajutor
Primirea de feedback constructiv este una dintre cele mai eficiente metode de a ne îmbunătăți abilitățile. Dar uneori, mulți oameni își învelesc ideile răutăcioase și le prezintă ca feedback constructiv. O modalitate eficientă de a răspunde la cuvintele lor este să-i faci să realizeze că ai înțeles ceea ce au spus. Mai târziu, spune-le că cuvintele lor nu ajută la insinuarea faptului că comunicarea pasiv-agresivă este rareori eficientă.
5. Spune: „Apreciez perspectiva ta”
A fi sincer este cu siguranță o trăsătură prețioasă, totuși mulți oameni folosesc cardul „Îi spun cum este” pentru a distruge oamenii cu opiniile lor nesolicitate. Răspunsul, „Apreciez perspectiva ta”, arată cât de inteligent și de matur ești, deoarece ai răspuns civilizat și nu i-ai lăsat să te tragă în jos. La urma urmei, la sfârșitul zilei, a fi sincer înseamnă a fi respectuos și precaut.
6. Spune, „Bine”
A lua prea în serios complimentele cuiva nu este întotdeauna cel mai inteligent lucru de făcut. Este posibil ca persoana care le oferă să nu știe cum să facă față propriilor sentimente sau poate că încearcă în mod deliberat să te rănească. Așa că recunoașteți că ați auzit ceea ce au spus cu un „bine” ferm și continuați ziua.
7. Sună-i
Mulți dintre noi s-au crezut că suntem drăguți cu oamenii și evităm cu orice preț confruntările inutile. Dar, uneori, cel mai bine este să numiți pică o pică. Chemând o persoană nepoliticosă, mai ales când are o istorie de impertinență, îi anunțați că vedeți ce face și refuzați să îi permiteți să aibă putere asupra dispoziției sau acțiunilor dvs. Desprinzându-se de conversație, ei vor înțelege că nu te vei apleca la nivelul lor, indiferent cât de tare ar împinge.
8. Îmbrățișează ceea ce au spus
Modul în care oamenii tratează ceilalți oameni este o reflectare directă a modului în care se simt despre ei înșiși.
Acest răspuns este eficient atunci când cineva încearcă să vă facă de rușine cu sentimentele voastre. Comentariile precum „Ești atât de sensibilă” sau „Ești atât de dramatică” sunt, fără îndoială, disprețuitoare și condescendente. Amintirea acestora că sunteți în credință cu emoțiile voastre și că vă simțiți confortabil să vă exprimați sentimentele arată un nivel ridicat de maturitate și inteligență emoțională.
9. Fii sacratic
Chiar dacă este ușor sarcastic, îi arată celeilalte persoane că alegi să nu fii afectat de negativitatea lor toxică. Un răspuns sarcastic le va face și oamenilor nepoliticoși să știe că nu ești o țintă ușoară, descurajându-i să facă alte remarci lipsite de respect.
10. Rugați-i să repete și să explice ceea ce au spus
Ori de câte ori cineva te insultă, prefă-te că nu ai auzit sau înțeles ce a spus. Rugați-i politicos să se repete.
Chiar și atunci când o repetă cuvânt cu cuvânt, cereți-le să explice ce înseamnă. În acest fel, situația va deveni incomodă și se vor simți stânjeniți. Să sperăm că își vor recunoaște greșeala și vor încerca să repare situația.