Reclamă

Ți s-a spus vreodată că dacă te uiți “cruciș”, ochii tăi vor rămâne strâmbi?

Până când va veni ziua în care vom putea sări cu toții în mașinile noastre ale timpului și să călătorim înapoi pentru a confirma faptele istorice, trebuie să ne bazăm pe documentație și artefacte care au reușit să reziste testelor timpului.

Deși putem folosi aceste indicii pentru a pune laolaltă ceea ce credem că s-a întâmplat cu adevărat. Nu putem decât să ghicim anumite date pentru a construi o imagine a adevărului deplin.

Așa că, chiar și după toate căutările și descoperirile noastre de fapte, anumite povești rămân necompletate. Cu exagerări și imaginații care se răsfrâng. Iar evenimentele se transformă curând în povești mitice care nu au existat niciodată cu adevărat.

Aceste mituri obișnuite sunt doar câteva dintre exemplele despre cum poveștile pot ajunge ca niște fabule bâjbâite.

1. Mit: Consumul de morcovi îți va îmbunătăți ochii

Top 10 mituri despre ochi și vedere, pe care le-am crezut toată viața
Pixabay

Realitate: Morcovii sunt bogați în vitamina A, care este importantă pentru o dietă sănătoasă. Dar dacă mănânci morcovi, chiar și lângă bușel, nu îți va îmbunătăți vederea.

2. Mit: Cititul în întuneric vă va deteriora ochii

Realitate: Mamele noastre ne-au spus asta de nenumărate ori. În timp ce citirea în lumină slabă poate provoca oboseală oculară și, eventual, o durere de cap, nu poate provoca daune permanente.

3. Mit: Starea prea aproape de televizor vă va răni ochii

Adevărat: Acolo se duce mama din nou! Nu este neobișnuit ca copiii să stea prea aproape de televizor pur și simplu pentru a se angaja mai mult în el, nu chiar pentru a-l vedea mai bine. Nu există niciun adevăr în mitul că ochii noștri se vor slăbi ca urmare.

4. Mit: Purtarea ochelarilor tot timpul

Realitate: purtarea ochelarilor de vedere nu ne înrăutățește vederea. Unele afecțiuni ale ochilor (cum ar fi miopia) se vor agrava cu timpul, dar asta nu are nimic de-a face cu ochelarii. Ceea ce ochelarii pot face, totuși, este să ne „strice” vederea, așa că data viitoare când îi uiți, se simte că ochii tăi sunt mult mai rău, dar într-adevăr îți lipsesc ochelarii.

5. Mit: Folosirea computerului vă poate slăbi vederea

Adevărat: Similar stării prea aproape de televizor, utilizarea unui computer pentru o perioadă lungă de timp va provoca cu siguranță oboseală ochilor, dar nu va crea miopie, hipermetropie sau astigmatism.

6. Mit: Purtarea ochelarilor altcuiva vă poate slăbi vederea

Adevărat: purtarea unei rețete care nu este cea corectă pentru dvs. poate provoca oboseală și oboseală oculară, dar nu va provoca leziuni oculare. Ai putea purta ochelarii greșiți cu susul în jos și să nu suferi de asta!

7. Mit: Utilizarea picăturilor umede vindecă ochii uscati

Realitate: Ochii uscați sunt o afecțiune cronică în care glanda lacrimală nu produce suficiente lacrimi. Utilizarea picăturilor umede va face cu siguranță ochii să se simtă mai bine pentru câteva minute, dar nu va rezolva problema. Există picături disponibile pentru a stimula producția de lacrimi, dar sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

8. Mit: Nu toată lumea face cataractă

Adevăr: Cataracta este întunecarea cristalinului uman natural. Credeți sau nu, primul simptom al îmbătrânirii ochilor noștri care va duce în cele din urmă la formarea cataractei este nevoia de ochelari de citit la 40 de ani. Așa că, întotdeauna le spun pacienților mei că, dacă suntem binecuvântați să trăim suficient, cu toții vom face cataractă.

9. Mit: Purtarea ochelarilor de citit 

Realitate: În timp ce ochelarii de lectură OTC nu sunt cei mai stilați sau bine realizați, prețul este cu siguranță corect. De asemenea, plasticul lentilei poate să nu fie de cea mai bună calitate. Niciunul dintre aceste lucruri, însă, nu ne va răni ochii pe măsură ce le folosim. Faptul trist este că citirea noastră se înrăutățește pentru că îmbătrânim, nu din cauza calității ochelarilor de citit pe care îi purtăm.

10. Mit: Examenele oftalmologice nu sunt necesare decât dacă aveți o problemă cu ochii

Fapt: Acest lucru nu poate fi mai fals. Există mulți dușmani tăcuți ai ochilor. Glacumom, degenerescență maculară, diabet și hipertensiune arterială, pentru a numi doar câțiva. Pe care doar o examinare oculară de rutină îi poate detecta. Recomand un examen oftalmologic la fiecare 2 ani pentru persoanele sub 65 de ani și anual atunci când au peste 65 de ani.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro