Reclamă

Cuptorul cu microunde este un dispozitiv minunat care ne economisește timp neprețuit.

Alimentele se încălzesc mai repede în el decât pe aragaz sau în cuptor și nu trebuie să controlați procesul. Doar alegeți modul, setați cronometrul și puteți aștepta cu nerăbdare masa viitoare. Dar nu toate felurile de mâncare sunt potrivite pentru cuptorul cu microunde. Unele dintre ele se pot deteriora în timpul procesului de gătit, în timp ce altele pot forma substanțe dăunătoare sănătății noastre.

1.Carne, pește și pui

Top 10 mâncăruri pe care nu trebuie să le încălzești în cuptorul cu microunde
Pixabay

Carnea procesată conține conservanți și, atunci când sunt expuse la radiații electromagnetice, se transformă în compuși chimici periculoși, cum ar fi colesterolul oxidat.

Crusta crocantă a puiului prăjit se transformă într-un înveliș umed, neplăcut în cuptorul cu microunde, iar carnea în sine se încălzește neuniform.

Oricine a încercat vreodată să încălziți un preparat de pește în cuptorul cu microunde știe că aceasta este o neplăcere de neuitat. În primul rând, întregul spațiu de locuit este umplut cu un miros „nu atât de fantastic”. În al doilea rând, peștele se transformă în ceva necomestibil. De exemplu, dacă reîncălziți somonul în cuptorul cu microunde, mâncarea își va pierde toată umezeala și va deveni uscată și fermă.

2.Unele legume, fructe și ciuperci

În cuptorul cu microunde, broccoli își pierde majoritatea proprietăților sale benefice. Cel mai bine este să-l aburiți. Acest lucru va păstra gustul produsului și majoritatea vitaminelor și mineralelor.

Verdețurile (cum ar fi frunzele de sfeclă, de exemplu) au anumite proprietăți. Și pot lua foc atunci cand sunt procesate în cuptorul cu microunde. Drept urmare, în loc de o masă delicioasă, alimentele arse vor ajunge pe masa ta, iar electrocasnicele se vor strică și ele.

Radiațiile electromagnetice declanșează formarea de nitrozamine dăunătoare în spanac și sfeclă. Aceste substanțe pot fi cancerigene.

Capsaicina, care se găsește în ardeiul iute și le conferă iuteala înțepătoare, începe să se evapore atunci când ardeii sunt gătiți la cuptorul cu microunde. De îndată ce ușa cuptorului cu microunde este deschisă, camera se va umple cu pufături de fum acre.

Strugurii proaspeți și agrișele sunt transformate în bucăți de plasmă în cuptorul cu microunde – un experiment pitoresc, dar riscant.

3.Pizza, mâncare chinezească și orez

Este greu de imaginat un fel de mâncare mai neapetisant decât o pizza la microunde. Marginile crocante se transformă în ceva umed și lipicios, iar brânza capătă rezistența betonului și textura cauciucului. Nu există nimic dăunător în această mâncare, dar nu veți avea nicio bucurie când o mâncați. Este mai bine să reîncălziți vasul pe o tigaie fierbinte sau în cuptor la o temperatură ridicată.

Nu puneți alimente în cuptorul cu microunde în aceleași recipiente în care au fost livrate. Cutiile de carton conțin adesea materiale periculoase precum lipici, cerneală, ceară, plastic sau metal și pot aprinde un adevărat incendiu în casa dvs.

Mâncarea chinezească își păstrează aroma și farmecul, chiar și atunci când este rece. Astfel de feluri de mâncare pot fi reîncălzite dacă doriți, dar nu o faceți în cuptorul cu microunde. Problema constă în ingredientele în sine. Cuptorul cu microunde transformă această mâncare delicioasă în ceva lipicios, umed și neapetisant.

Punerea orezului la microunde duce întotdeauna la un rezultat imprevizibil. Dacă orezul a fost păstrat la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp sau a petrecut mai mult de o zi în frig, este mai bine să-l aruncați. Boabele de orez contin bacteria Bacillus cereus, care poate persista in alimente dupa prepararea sa initiala. Cuptorul cu microunde nu ridică temperatura suficient de mare pentru a ucide acești agenți patogeni și poate duce la otrăviri grave. Același lucru este valabil și pentru multe alimente care conțin amidon.

4.Lichide, uleiuri și supe groase

Supa apoasă poate fi pusă la microunde fără a pune probleme. Cu toate acestea, supa piure groasă este cu totul altă poveste. După un timp, vasul va începe să explodeze cu artificii de picături de supă care se vor împroșca fără speranță în interiorul dispozitivului. Acest lucru se datorează faptului că lichidul din tavă se încălzește neuniform. Pentru a evita acest efect, amestecați supa o dată la minut. Puteti pune si o lingura de lemn sau un bat in vasul cu supa.

Cuptorul cu microunde distruge complet gustul cafelei. În băutură nu se formează substanțe nocive, dar doar cei care iubesc aromele amare și acre se vor putea bucura de ea. Dacă chiar vrei să termini o ceașcă din băutura ta rece preferată, ar trebui să adaugi pur și simplu gheață.

Formula pentru sugari, alimentele pentru bebeluși și laptele matern nu se încălzesc uniform în cuptorul cu microunde. Deci, punctele fierbinți pot apărea în lichid și pot arzi limba, gura sau gâtul copilului.

Apa simplă într-o ceașcă vă poate surprinde și ea. Într-un cuptor cu microunde, temperatura lichidului crește, dar bulele care însoțesc procesul de fierbere nu apar întotdeauna la suprafață. Dacă puneți un plic de ceai sau o lingură într-o astfel de apă, lichidul va fierbe imediat, iar ceașca poate exploda.

Diverse uleiuri, cum ar fi măsline, struguri, canola sau susan, nu sunt lichide, ci grăsimi. Deci uleiul din cuptorul cu microunde pur și simplu nu se va încălzi la temperatura necesară.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro