Dificultatea la oameni poate lua mai multe forme.
Psihologii descriu astfel de tipuri ca “nebuni după control”. Dar este important să rețineți că fiecare persoană poate fi insuportabilă uneori și puteți preveni neînțelegerile folosind câteva cuvinte simple.
1. Arătați că înțelegeți și cere să auzi mai mult dacă o persoană este supărată
Pentru a reduce tensiunea și pentru a face o persoană să se simtă mai calmă, puteți folosi empatia. Gândește-te la persoana cu care vorbești și completează propoziția cu „Nu trebuie să fie ușor”.
De exemplu, dacă colegul tău este foarte supărat de noile obligații, spune: „Nu trebuie să fie ușor să fii managerul unei companii atât de mari”.
De asemenea, expresia „înțeleg” nu funcționează întotdeauna. Este mai bine să spui: „Pentru a te înțelege și mai bine, spune-mi mai multe.”
2. Spune cuvinte de recunoștință
Dacă trebuie să-i spui iubitului tău că trebuie să facă ceva mai mult sau dacă ai nevoie ca colegul tău să refacă ceva. Începe cu apreciere prin a spune: „Apreciez cu adevărat ceea ce faci. Ai făcut această parte perfect. Sunt unele lucruri care pot fi îmbunătățite. Să lucrăm la asta.”
3. Fii mai blând cu cuvintele tale în loc să împingi o persoană
Nu împingeți o persoană dacă doriți ceva. Este mai bine să încercați o abordare „soft”. De exemplu, dacă prietena ta este liberă și ai nevoie ca ea să meargă cu tine să cumpere o rochie nouă, dar nu are chef, spune-i: „Mi-ar plăcea să vii cu mine. Din păcate, nu pot alege singură o rochie.”
4. Dacă o persoană este prea insistentă, spuneți că aveți nevoie de timp
Ai dreptul să te gândești pentru a lua o decizie corectă. Așa că este mai bine să rămâi calm, direct și poate să repeți din nou: „Am nevoie de timp să mă gândesc. Sper că mă înțelegeți și dorința mea de a nu greși.”
Schimbarea subiectului și ignorarea problemei nu funcționează întotdeauna.
5. Când cineva țipă la tine, spune că nu ești de acord cu asta
Ei pot fi șeful tău. Dar înțelegi că asta nu le dă dreptul să te trateze urât. Spuneți că nu sunteți de acord cu felul în care vă vorbesc. Dar într-un mod politicos. Poți spune: „Da, înțeleg că ești supărat, dar nu sunt de acord că țipi la mine”.
6. Nu accepta „Îmi pare rău, dar tu…” În schimb, spuneți că sunteți deschis să discutați
Învinovățirea nu este o soluție, chiar dacă ai greșit ceva și este întotdeauna mai bine să găsești un mod constructiv de a vorbi. Spune: „Ai dreptate. Sunt fericit și deschis să discut despre greșeala mea, dar fără să țip.”
7. Avertizați că veți pleca dacă cineva este prea agresiv
Un agresor poate spune că ești prost și se poate transforma într-o ceartă dacă răspunzi cu aceeași energie. O frază bună de spus este: „Dacă mă tratezi cu lipsă de respect, nu voi vorbi cu tine. Este decizia ta ce să faci.”
Desigur, este necesar să urmezi ceea ce spui dacă agresorul continuă să scoată cuvinte jignitoare.
8. Sparge gheața cu fraze pline de umor
Vecinul tău nu salută niciodată și se plânge mult, chiar dacă nu faci zgomot. Data viitoare încearcă să zâmbești și să faci o glumă. Umorul este puternic! Spune: „Nu sunt prost. Doar îmi economisesc energia!” Dar este important să nu fii sarcastic.
9. Când nu-ți place ceva, vorbește frumos despre asta
Agresivitatea pasivă poate fi remediată cu o expresie de genul „Este în regulă, mă voi descurca singur”. Așa că data viitoare, când colegul tău de cameră ți-a terminat din nou laptele. În loc să fii pur și simplu drăguț și să-l lași să treacă în timp ce ești foarte supărat, spune: „Este în regulă. Dar trebuie să ne reconsiderăm lista de cumpărături”.
10. Cere respect atunci când cineva te critică prea mult
Dacă există o persoană care critică întotdeauna totul, inclusiv pe tine și simți că te-ai săturat, cearta nu te va ajuta. Mai întâi spuneți numele persoanei, faceți o pauză și întrebați: „Poți te rog să fii respectuos în ceea ce privește lucrurile/sentimentele mele și să fii mai primitor cu mine?”