Reclamă

Trăim într-o lume care este prea vastă pentru ca noi să știm despre toate acestea și, de cele mai multe ori, învățăm ceva surprinzător despre ea în fiecare zi.

Lucrul bun este că creierul tău are o capacitate de stocare aproape nelimitată, așa că a învăța ceva nou nu va supraîncărca cei 86 de miliarde de neuroni pe care le spune cercetările. Desigur, este întotdeauna bine să verificați și exactitatea faptelor și nu doar să le acceptați la valoarea nominală.

1. A avea 6 degete este de fapt o trăsătură dominantă, dar genele sunt rare

Top 10 fapte care par ireale, dar putem dovedi că sunt adevărate
Pixabay

Gena care vă permite să aveți câteva degete de la mâini sau de la picioare în plus este una dominantă. Prin asta, vrem să spunem că dacă primești una dintre aceste gene de la părinții tăi, aceasta va câștiga peste cealaltă genă normală cu cinci degete pe care ai primit-o de la celălalt părinte. La fel se întâmplă și cu gena ochi albaștri vs ochi căprui, cu câștig maro.

Singurul motiv pentru care majoritatea populației umane nu are cifre suplimentare sau chiar mai puține ca normă este că genele pentru polidactilie (cifre suplimentare) și ectrodactilie (cifre lipsă) sunt foarte rare.

2. În melodia lui Michael Jackson Smooth Criminal, replica „Annie ești bine?” este de inspirație medicală

Jackson, Smooth Criminal are versurile: „Annie, ești bine?” Pentru oricine este instruit în RCP, Annie, sau mai degrabă Resusci Anne este numele păpușii CPR pe care exersați. Una dintre primele întrebări pe care le pune persoana care face CPR este: „Annie, ești bine”? Deci Michael Jackson s-ar putea să fi fost instruit în CPR.

3. Caprele au accente, la fel ca noi

O mare parte a lumii vorbește engleză astăzi. Dar dacă auzi oameni din diferite părți ale lumii vorbind engleză, ai crede că toți vorbesc în dialecte diferite. Ființele umane au accente și acum se pare că și caprele le au. Deci, băiatul unei capre poate să nu fie același cu băiatul altei capre. Până acum, o astfel de flexibilitate vocală a fost găsită doar la oameni, lilieci și delfini.

4. Un nor cumulus mediu cântărește 1,1 milioane de lire sterline sau 500.000 de kilograme

Având în vedere că norii sunt pufoși și plutesc pe cer, o presupunere comună este să credem că sunt ușori. De fapt, norul cumulus comun, cel alb pufos, des întâlnit în zilele de vară, este destul de greu. Având în vedere densitatea norului și picăturile de apă din el, știința spune că fiecare nor cumulus cântărește aproximativ 1,1 milioane de lire sterline, sau 500.000 kg, sau chiar 100 de elefanți.

5. Galileo era în viață când a fost înființată Universitatea Harvard

Știm că Universitatea Harvard este un institut cu istorie și unul care este mai vechi decât o întreagă generație de străbunici. Chiar și așa, nu se ajunge să-și dea seama de anii din trecut decât dacă se folosește o comparație. Universitatea Harvard a fost înființată în 1636, iar Galileo Galilei, părintele fizicii, era încă în preajmă pe atunci. Galileo a murit în 1642.

6. Gheparzii nu pot răcni, pot doar mieuna, ca pisicile de casă

Când ne gândim la pisici mari din sălbăticie, există leul, tigrul, leopardul, jaguarul și, în sfârșit, ghepardul. Cel mai rapid animal terestru de pe pământ, care urmărește un ghepard urmărindu-și prada este poezia în mișcare. Dar, cu toată ferocitatea sa, un ghepard nu poate răcni ca celelalte feline mari și, de fapt, poate doar miauna, șuiera, toarcă și țipă.

7. Majoritatea afidelor se nasc gravide

Femelele afidele pot produce descendenți fără ca masculii să fie prezenți într-un proces numit partenogeneză. De fapt, majoritatea afidelor se nasc gravide. Embrionii sunt prezenți în ovarul mamei unul după altul, într-o manieră de asamblare. La rândul lor, acești embrioni în curs de dezvoltare conțin în ei embrioni în curs de dezvoltare din a treia generație, cum ar fi păpușile de cuib.

8. Axoloții sunt salamandre juvenile

Există un motiv pentru care axoloții arată atât de adorabil, și asta pentru că sunt un fel de salamandre înghețate pentru totdeauna în stadiul lor juvenil în aparență. Chiar și axoloții complet crescuți arată ca și alte salamandre în stadiul lor larvar. Spre deosebire de salamandre, care sunt amfibieni, axoloții rămân pe deplin acvatici. Se pot metamorfoza și „crește”, dar tind să moară la scurt timp după.

9. Din 23 de persoane, există o șansă de 50% ca 2 să aibă aceeași zi de naștere

Probabilitatea, vorbind matematic, face ca unele evenimente să se întâmple mai probabil decât am crede. Într-o cameră de 23 de persoane, există o șansă de 50% ca 2 persoane să aibă aceeași zi de naștere. Acesta este cunoscut sub numele de paradoxul zilei de naștere.

Se întâmplă pentru că sunt de făcut un total de 253 de comparații. Primul dintre cei 23 de persoane își va compara ziua de naștere cu alți 22, dar a doua persoană o va compara cu alți 21 și așa mai departe. Iată matematica din spatele ei.

10. ISS este mai aproape de pământ pe Pământ decât Point Nemo din Oceanul Pacific

Punctul Nemo, sau „polul oceanic al inaccesibilității”, este punctul cel mai îndepărtat de pământ din ocean. Coordonatele sale arată: 48°52.6′S 123°23.6′V, iar locul este înconjurat de aproximativ 1.000 de mile marine (2.688 km) de ocean în toate direcțiile.

Cei mai apropiați oameni de Point Nemo nu sunt pe Pământ, ci în spațiu, având în vedere că Stația Spațială Internațională (ISS) orbitează la aproximativ 250 de mile (402 km) deasupra suprafeței Pământului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro