Reclamă

După cum spune vechea vorbă, „Cei care nu cunosc istoria sunt sortiți să o repete”.

Da, este important să vă cunoașteți istoria — nu doar numele mari și datele cheie. Ci și micile detalii care ne ajută să înțelegem mai bine o figură istorică sau o epocă în care au trăit. Poate că este un fapt surprinzător care te face să regândești înțelepciunea convențională.

Poate este o anecdotă sălbatică care pare prea nebunească pentru a fi adevărată. Oricare ar fi cazul, fragmentele mici și surprinzătoare din istorie sunt poate cele mai distractive fragmente din istorie – tipul de informații atât de ciudat și de acolo încât nu s-ar putea repeta niciodată, chiar dacă cineva ar vrea.

1.Curcile au fost cândva adorați ca zei

Top 10 coincidențe istorice care vă pot face pielea de găină
Pixabay

În timp ce curcanul este în prezent partea preferată a Americii a mesei de Ziua Recunoștinței, în 300 î.Hr., aceste păsări mari au fost vestite de poporul mayaș ca vase ale zeilor și au fost onorate ca atare, atât de mult încât au fost domesticite pentru a avea roluri în riturile religioase. Erau simboluri ale puterii și prestigiului și pot fi găsite peste tot în iconografia și arheologia Maya.

2.Paul Revere nu a strigat niciodată: „Vin britanicii!”

În timp ce toată lumea știe povestea celebrei plimbări a lui Revere în care se spunea că el a avertizat miliția colonială despre inamicul care se apropia strigând „Vin britanicii!” Acest lucru este de fapt fals. Potrivit History.com, operațiunea a fost menită să fie liniștită și ascunsă, deoarece trupele britanice se ascundeau în zona rurală din Massachusetts. De asemenea, americanii coloniali se considerau încă britanici.

3.Olimpiadiile obișnuiau să acorde medalii pentru artă

Din 1912 până în 1948, Jocurile Olimpice au organizat competiții de arte plastice. Au fost acordate medalii pentru literatură, arhitectură, sculptură, pictură și muzică. Desigur, arta creată trebuia să aibă o tematică olimpica. Potrivit fondatorului Jocurilor Olimpice moderne, Pierre de Frédy, adăugarea artelor era necesară deoarece grecii antici obișnuiau să organizeze festivaluri de artă alături de jocuri. Înainte ca evenimentele de artă să fie în cele din urmă eliminate, au fost acordate 151 de medalii.

4.Cândva, 100 de impostori au pretins că sunt fiul mort al Mariei Antonieta

După Revoluția Franceză, Ludovic al XVII-lea, în vârstă de opt ani, a fost închis și apoi nu a mai fost văzut niciodată în public. Părinții săi au fost executați în 1793 și, după aceea, a fost abuzat îngrozitor, neglijat și lăsat izolat într-o celulă a închisorii din Templul din Paris. În 1795, a murit de tuberculoză la vârsta de 10 ani. Trupul său a fost îngropat în secret într-o groapă comună. Ani mai târziu, zeci de bărbați s-au prezentat pretinzând că sunt el, deoarece o restaurare Bourbon era o posibilitate și un pretendent de succes s-ar putea afla atunci pe tronul Franței.

5.Napoleon a fost odată atacat de o hoardă de iepurași

A fost odată ca niciodată, celebrul cuceritor Napoleon Bonaparte a fost atacat de… iepurași. Împăratul a cerut să fie organizată o vânătoare de iepuri pentru el și oamenii săi. Șeful său de personal a pus la cale și i-a pus pe oameni să adună 3.000 de iepuri pentru ocazie. Când iepurii au fost eliberați din cuști, vânătoarea era gata de plecare. Cel puțin așa era planul! Dar iepurașii au atacat împotriva lui Bonaparte și a oamenilor săi într-un atac vâscos și de neoprit. Și am fost învățați că Waterloo a fost cea mai mare înfrângere a cuceritorului…

6.Femeilor li s-a interzis odată să fumeze în public

În 1908, newyorkeza Katie Mulcahey a fost arestată pentru că a lovit un chibrit de un perete și și-a aprins o țigară cu el. De ce? Pentru că aceasta a fost o încălcare a Ordonanței Sullivan, o lege care interzice femeilor (și numai femeilor!) să fumeze în public. În timpul audierii ei la tribunalul districtual, Mulcahey a argumentat despre drepturile ei de a fuma țigări în public. A fost amendată cu 5,00 USD. Două săptămâni mai târziu, Ordonanța Sullivan a fost respinsă de primarul orașului New York.

7.Guvernul a otrăvit literalmente alcoolul în timpul unui război

În timpul prohibiției din Statele Unite, guvernul SUA a otrăvit literalmente alcoolul. Când oamenii au continuat să consume alcool în ciuda interzicerii acestuia, oficialii legii au fost frustrați și au decis să încerce un alt tip de descurajare – moartea. Ei au ordonat otrăvirea cu alcooli industriali fabricați în SUA, care erau produse furate în mod regulat de contrabandiști. Până la sfârșitul prohibiției în 1933, se estimează că programul federal de otrăvire a ucis cel puțin 10.000 de oameni.

8.Căpitanul Morgan a existat de fapt

Da, fața iubitului brand de rom era un tip cu totul adevărat. A fost un corsar galez care a luptat alături de englezi împotriva spaniolilor din Caraibe în anii 1660 și 1670. Prenumele său a fost Henric și a fost numit cavaler de regele Carol al II-lea al Angliei. Data exactă a nașterii este necunoscută, dar a fost cândva în jurul anului 1635. A murit în Jamaica în 1688, aparent foarte bogat.

9.Folosirea furculițelor era văzută ca un sacrileg

Ce furculiță? Furculițele, ustensilele utilizate pe scară largă, erau odată văzute ca blasfemiante. Au fost introduse pentru prima dată în Italia în secolul al XI-lea. Aceste instrumente învârtite de spaghete au fost văzute ca o ofensă la adresa lui Dumnezeu. Și de ce, întrebi? Pentru că erau „mâni artificiale” și ca atare erau considerate sacrile.

10.Proprietarii Titanicului nu au spus niciodată că nava este „nescufundabilă”

În ciuda a ceea ce te-ar putea face să crezi iconicul film al lui James Cameron din 1997, proprietarii nu au spus niciodată că nu s-ar putea scufunda niciodată. Istoricul Richard Howells a spus că „populația în ansamblu era puțin probabil să se fi gândit la Titanic ca o navă unică, de nescufundat înainte de călătoria sa inaugurală”.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro