Reclamă

Esti ceea ce mănânci.

Dar chiar dacă încerci să mănânci sănătos, s-ar putea să alegi alimente care te pot face anxios sau deprimat fără să știi, chiar și atunci când alimente care îți pot îmbunătăți starea de spirit ar putea fi chiar sub nasul tău.

1. Suc de fructe

Top 10 alimente care te pot face mai anxios și ce poți mânca în schimb
Pixabay

Sucul de fructe poate părea o băutură sănătoasă la început, dar fructele au ceva important pe care sucul nu îl are: fibre. Fibrele te umple și încetinesc modul în care sângele tău procesează energia. Fără fibre, sucul vă poate da o goană de zahăr, ceea ce vă poate face să vă prăbușiți și să vă ardeți, lăsându-vă foame și furios. În schimb, încercați să beți apă și să mâncați fructe adevărate.

2. Sifon

Chiar și în cel mai rău caz, sucul de fructe, de obicei, face publicitate pentru unele beneficii nutriționale, cum ar fi vitaminele și mineralele. Soda nici măcar nu are asta! Și cu tot zahărul pe care îl are, sifonul poate fi nesănătos și chiar are o legătură cu depresia.

În timp ce sifonul dietetic vă poate scuti de zahăr și calorii, nu este cu mult mai bun pentru a vă ajuta să evitați depresia. În cele din urmă, cofeina pe care o oferă sifonul a fost legată de anxietate. Încearcă apa de zăpadă pentru a te ajuta să te îndepărtezi de sifon și să obții totuși soluția cu bule.

3. Pâine albă

Dacă îți place să bei o bucată de pâine prăjită dimineața sau pur și simplu adori cu adevărat sandvișurile, încearcă să eviți să folosești pâine albă.

Făina sa albă foarte procesată se transformă rapid în zahăr din sânge, ceea ce te face să te prăbușești și să arzi. Nu trebuie să tăiați pâinea, ci încercați o alternativă cu cereale integrale. Sau încercați fulgi de ovăz la micul dejun.

4. Gogoși

Sunt umplute cu grăsimi, făină albă și mult zahăr, cu foarte puține fibre. Dacă ai nevoie de o gustare rapidă, ciocolata neagră este o opțiune mai bună: reduce nivelul de cortizol, ceea ce scade anxietatea.

5. Ketchup

Ketchup-ul este umplut cu mult zahăr și, deși există alternative mai ușoare, îndulcitorii lor artificiali sunt, de asemenea, legați de anxietate și depresie. Încercați să gătiți cu roșii proaspete și să vă faceți propria salsa, pentru a scăpa de dulciurile. Puțin piper cayenne poate ajuta și la gust.

6. Sos de soia

Dacă ești sensibil la gluten, alimentele care îl conțin îți pot provoca anxietate sau depresie. Deși aceasta este o problemă cunoscută în produsele de panificație, poate fi și o problemă cu sosul de soia. Dacă doriți să adăugați o aromă ușoară alimentelor, uleiul de măsline ar putea servi ca o alternativă sănătoasă.

7. Şuncă

Există tot felul de carne procesată: cârnați, hot dog, salam, șuncă sau slănină curată. Carnea afumată, uscată sau conservată contează, din cauza modului în care sunt conservate. Din păcate, sodiul lor nu este bun pentru bunăstarea ta mentală sau fizică. Peștele, în special somonul, păstrăvul și heringul, vă pot ajuta să vă relaxați și să mențineți un nivel scăzut de stres.

8. Pui prăjit

Puiul prajit, si majoritatea alimentelor prajite in general, au grasimi nesanatoase care contracareaza binele pe care il poti obtine din carne. Dacă aveți chef de carne de pasăre, încercați niște curcan. Triptofanul său este cunoscut pentru calmarea anxietății.

9. Glazură

Când vine vorba de glazură, zahărul nu este singura problemă. Uleiurile sale parțial hidrogenate, care se găsesc și în prăjituri și biscuiți, nu ajută nici la anxietate. Dacă aveți nevoie de un dulce, încercați în schimb iaurt.

10. Sos pentru salată

Sosurile cumpărate din magazin vă pot inspira să mâncați o salată proaspătă, dar multe dintre ele sunt umplute cu zahăr și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Chiar și pansamentele ușoare sau fără zahăr conțin adesea aspartam, care este, de asemenea, direct legat de anxietate și depresie. Dacă ai chef de o salată, încearcă în schimb o salată de spanac uscat. Spanacul este cunoscut pentru scăderea corticosteronului din sânge, care ajută la stres și depresie.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro