Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție

Camera Deputaților și Senatul vor decide în plenul reunit de vineri, ora 11.00, revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Inițiativa aparține președintelui Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, care susține că Toni Greblă a stabilit indemnizația lunară fără respectarea legii, referindu-se la un salariu minim brut de 3.000 lei, în contextul în care indemnizațiile erau înghețate la 2.080 lei.
„Domnul Toni Greblă, în luna martie 2023, la 2 zile după ce a fost numit în această funcție, și-a stabilit indemnizația lunară cu nerespectarea legii, prin raportare la nivelul salariului minim brut în plată la data numirii (3.000 lei) deși indemnizațiile erau înghețate la nivelul cuantumului de 2.080 lei, valoarea sumelor încasate necuvenit pentru anii 2023-2024, fiind constatată și stabilită de către auditul Curții de Conturi a României”, se arată în documentul privind revocarea sa.
Conform raportului de audit financiar al Curții de Conturi, AEP a determinat eronat indemnizația președintelui, afectând și cuantumul diurnei zilnice de deplasare. Documentul precizează că „au fost efectuate plăți necuvenite în sumă de 118.830 lei de la Titlul I ‹Cheltuieli de personal›”, ceea ce a dus la o supradimensionare a „Cheltuielilor cu salariile şi contribuțiile aferente angajaților”.
În 2024, deși exista un contract de sediu pentru Biroul Electoral Central, Toni Greblă a relocat biroul, semnând un nou contract ce a împovărat suplimentar bugetul AEP și implicit bugetul de stat.
Potrivit cererii de revocare, „Toni Greblă a dat dovadă, prin declarații publice și acțiunile din ultima perioadă, de o conduită incompatibilă cu funcția pe care o exercită”. Coaliția de guvernare a decis demiterea sa, iar acesta a fost criticat de opoziție pentru gestionarea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut.
Pe 28 martie 2023, Toni Greblă a fost votat în funcția de președinte al AEP de către plenul reunit al celor două Camere. Recent, USR a cerut ca el să prezinte în Parlament raportul asupra organizării alegerilor prezidențiale, la trei luni după scrutinul din 24 noiembrie anul trecut, pentru a clarifica problemele și măsurile luate pentru scrutinele viitoare.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨