Reclamă

Toate cursele TAROM programate marți până la această oră au decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă”, după ce luni zeci de curse au fost anulate din cauza „indisponibilității temporare a membrilor echipajului”. Zeci de piloți au anunțat că nu sunt apți pentru muncă și au invocat probleme de sănătate.

Curse spre Paris, Cluj-Napoca, Heraklion, Amsterdam, Timișoara, Iași și Oradea au decolat conform programului de zbor. În ceea ce privește sosirile, încă sunt curse anulate, curse interne, ca urmare a faptului că luni aeronavele care le operau nu au ajuns la destinație, pentru a putea reveni cu pasageri.

Compania caută în continuare soluții. Marți, la sediul companiei, va avea loc încă o ședință cu reprezentanții personalului în vederea stabilirii unei majorări salariale pentru angajați.

Luni, aeroportul era plin de sute de oameni care au aflat că nu mai pot zbura din cauza anulării a aproximativ 52 de curse. Piloții companiei TAROM au protestat din cauza condițiilor de muncă și a conducerii deficitare din companie. Ei au spus că nu pot zbura din motive medicale.

Protestul spontan al piloților TAROM a cauzat pierderi uriașe pentru companie. Aproximativ 2,5 milioane de euro au fost pierdute în doar o zi.

Deocamdată, compania TAROM nu a făcut niciun anunț oficial referitor la rezultatul discuțiilor cu reprezentanții piloților, la reglementarea situației zborurilor sau la compensații pentru cei afectați de numeroasele anulări de zboruri.

Printre nemulțumiri, angajații TAROM au menționat și alimentația necorespunzătoare, uniformele vechi, dar și salariile mici. Angajații spun că au semnalat aceste nereguli în ultimele 8 luni, pe diverse căi, însă conducerea nu a luat nicio măsură.

„Această nerespectare a reglementărilor pune în pericol atât sănătatea noastră, cât și siguranța operațiunilor de zbor. Considerăm că este de prisos să justificăm importanța unei alimentații adecvate în acord cu legea în vigoare. Uniformele personalului navigant TAROM, vechi și incomplete, nu respectă standardele de protecție a muncii (Legea 319/2006 și HG 355/2007). Aceasta afectează direct siguranța personalului în timpul operațiunilor și compromite imaginea profesională a companiei. Siguranța la bordul aeronavelor noastre depinde de echipamente corespunzătoare și de condiții de muncă adecvate, ceea ce în prezent nu este garantat”, afirmă piloții.

Piloții nu au fost mulțumiți nici de discuțiile care s-au purtat azi cu Ministerul Transporturilor.

„Astăzi ne-am angajat în negocieri cu Ministerul Transporturilor, fără rezultate concrete. În loc să se rezolve problemele semnalate, s-a recurs la amânări și amenințări cu înlocuirea personalului cu echipaje de la companii concurente. Această lipsă de acțiune a culminat cu o pierdere financiară semnificativă pentru TAROM. În doar câteva ore de protest, compania a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care ar fi fost suficientă pentru a acoperi majorările salariale pe un an întreg. Facem un apel urgent către conducerea TAROM și autoritățile competente să ia măsuri imediate și concrete pentru remedierea problemelor semnalate. Este esențial să se asigure condiții de muncă corespunzătoare, să se respecte legislația privind siguranța și să se ofere beneficii conforme cu standardele industriei, pentru a menține siguranța și profesionalismul operațiunilor noastre”, afirmă sindicatul piloților.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro