Amenințarea unui atac nuclear apare din cauza conflictul dintre Ucraina și Rusia. Totuși, care sunt riscurile pentru oameni în cazul unui astfel de atac? Cât de departe se răspândește bomba nucleară?
În mijlocul conflictului dintre Rusia și Ucraina, posibilitatea unui război nuclear creează fiori pe șira spinării oamenilor. În urmă cu câteva zile, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat împotriva riscului unei „apocalipse” nucleare în urma amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Putin „nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte slabă” a declarat Joe Biden, în timpul unei strângeri de fonduri la New York.
Care sunt efectele și riscurile unui atac nuclear pentru oameni?
„În cazul unui atac nuclear, dacă este o singură rachetă , este imposibil să supraviețuiești dacă te afli în zona letală absolută.” a explicat Abraham Behar președinte al „AMPFGN”.
Pentru alții, totul depinde de dimensiunea rachetei, de nivelul și timpul de expunere la radiații în special. Cele mai expuse persoane suferă:
Sindromul de radiație acută (ARS) este o combinație a mai multor sindroame. Apare după iradierea cu doze mari a întregului corp. Importanța IAS depinde nu numai de doza totală absorbită, de durata iradierii și de tipul de radiație, ci și de distribuția dozei în organism.
În primele 24 de ore după atacul nuclear, în funcție de dozele absorbite, simptomele sunt:
- greaţă
- vărsături
- astenie
- diaree
- hipertermie
- tensiune arterială scăzută
- dureri de cap
- eritem precoce
Sindromul hematopoietic: măduva osoasă, care produce celule sanguine, încetează să funcționeze, ceea ce duce la aplazie care poate provoca moartea pacientului.
Sindromul gastrointestinal: se caracterizează prin apariția de diaree, crampe abdominale, uneori chiar hemoragii digestive și sepsis din cauza rupturii mucoasei intestinale si ulcerații digestive. Poate duce la deces în una-două săptămâni”