Reclamă

În România, schimbarea orei este un subiect important pentru mulți oameni, deoarece afectează programul zilnic și poate duce la confuzii. În martie 2023, schimbarea orei va avea loc în ultima duminică a lunii, pe data de 26 martie. Această schimbare a orei marchează trecerea la ora de vară.

Istoricul schimbărilor de oră în România

Schimbarea orei a fost introdusă în România în anul 1932, însă aceasta nu a fost permanentă și a fost introdusă doar în anumite perioade. După al Doilea Război Mondial, schimbarea orei a devenit o practică comună în România, fiind reglementată prin lege.

În anii 1970, schimbarea orei a devenit o practică internațională, fiind adoptată de multe țări. În Europa, schimbarea orei este reglementată prin Directiva Europeană 2000/84/CE, care a intrat în vigoare în anul 2001. Aceasta prevede că în ultima duminică a lunii martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar în ultima duminică a lunii octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi.

Sursa: Social media

Deși schimbarea orei a fost în vigoare pentru o lungă perioadă de timp, există și opinii împotriva acestei practici. Criticii schimbării orei susțin că aceasta poate afecta ritmul circadian al organismului uman, putând cauza oboseală și iritabilitate.

Schimbarea orei în martie 2023

În martie 2023, schimbarea orei va avea loc în ultima duminică a lunii, pe data de 26 martie. La ora 03:00 dimineața, ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel încât ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această schimbare a orei marchează trecerea la ora de vară.

Ora de vară este folosită în Europa, America de Nord și alte părți ale lumii, și reprezintă perioada din an în care ziua este mai lungă, iar noaptea este mai scurtă. Scopul introducerii orei de vară este de a economisi energie electrică, prin reducerea necesității de a folosi lumina electrică pe timp de zi.

Efectele schimbării orei

Schimbarea orei poate avea efecte asupra organismului uman și asupra stilului de viață. În primele zile după schimbarea orei, poate fi dificil pentru mulți oameni să se adapteze la noul program, deoarece somnul și alimentația pot fi afectate. În plus, schimbarea orei poate cauza o scădere a productivității și oboseală.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro