Reclamă

Tiraspolul a cerut organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și în regiunea transnistreană, potrivit unui comunicat al „ministerului de externe” al Transnistriei. Această regiune separatistă nu este administrată de Chișinău. Tiraspolul dorește astfel să obțină opinia transnistrenilor în acest context important.

„Am așteptat cu răbdare și am analizat cu atenție procesele de pregătire pentru acest plebiscit, sperând că vocea cetățenilor care locuiesc în Transnistria va fi de asemenea importantă. (…) Totuși, după cum vedem, Moldova în toți acești ani acționează într-un mod standard. (…) Pe parcursul anului trecut, partea moldovenească nu a făcut nici un efort pentru a iniția un dialog pe tema referendumului. Este evident că Chișinăul nu are nevoie de cetățenii noștri, nu este interesată de părerea lor”, se spune în comunicatul citat de NewsMaker, în știrea publicată de News.ro.

Autoritățile transnistrene acuză Chișinăul că a „ignorat poziția poporului transnistrean, fără măcar a încerca să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”.

Pentru a asigura opinia reală a tuturor transnistrenilor, Tiraspolul consideră că organizarea unui referendum propriu privind atitudinea față de Uniunea Europeană ar fi posibilă. Aceasta, susține „ministerul de externe” de la Tiraspol, ar putea avea loc pe baza unor „acorduri între părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu dorința comunității mondiale de a ține cont de opinia populației din Transnistria”.

În Republica Moldova, la 20 octombrie sunt programate alegeri prezidențiale, concomitent cu un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Autoritățile intenționează să deschidă 30 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria care dețin acte de identitate emise de Republica Moldova și care au drept de vot, în localități din perimetrul Zonei de Securitate și în municipiul Chișinău.

Întrebarea de pe buletinul de vot al referendumului va fi „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, oferindu-se două variante de răspuns: „Da” sau „Nu”.

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE în 23 iunie 2022, iar în decembrie 2023 Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare. Validarea rezultatelor acestui referendum necesită participarea a cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste. Dacă cel puțin 50% dintre alegători se pronunță în favoarea aderării la UE, acest curs de dezvoltare va fi integrat în Constituția țării, garantând astfel continuarea orientării proeuropene indiferent de schimbările politice ulterioare.

Transnistria, cunoscută pentru orientarea sa pronunțată prorusă, manifestă un interes major în eșuarea referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro