Un procent semnificativ al tinerilor români cu vârste între 18 și 34 de ani ar prefera un regim totalitar, potrivit unor studii recente realizate de GlobSec și Fundația Friedrich Ebert. În timp ce majoritatea românilor consideră că democrația trebuie susținută, 41% dintre acești tineri cred că un astfel de regim ar fi benefic pentru țară.
Conform studiului Fundației Friedrich Ebert, 33% dintre tineri ar renunța la unele libertăți civile pentru un trai mai bun. Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, a subliniat că aceste alegeri sunt influențate de lipsurile materiale resimțite de tineri. Pentru mulți dintre ei, regimul totalitar pare atractiv prin promisiunea egalității.
„Practic, oamenii care ajung în poziții de putere într-o societate democratică astăzi nu mai sunt modele de urmat, nu mai sunt repere. Și atunci tinerii au această atitudine negativă față de instituțiile democratice”, a explicat rectorul. David a adăugat că tinerii au nevoie de o înțelegere mai bună a regimurilor totalitare, educația fiind esențială pentru întărirea instituțiilor democratice.
Pe de altă parte, Ion M. Ioniță, redactor-șef la „Historia”, a remarcat că educația despre regimurile dictatoriale este adesea tratată superficial. „Se spune foarte puțin în școală despre dictaturile din România, iar acest lucru afectează percepția tinerilor”, consideră Ioniță. De asemeni, el a specificat că informațiile de pe rețelele sociale și necontrastate contribuie la dezinformare.
Temerile legate de tendințele antidemocratice sunt amplificate de creșterea popularității partidelor extremiste în rândul tinerilor. Aceasta se va reflecta probabil și la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, studiile au arătat și că majoritatea românilor sprijină apartenența la Uniunea Europeană și NATO, 83% și respectiv 88%, fiind de acord cu aceste parteneriate.