Războiul din Ucraina a trezit în sufletul românilor teama că, într-o zi, și ei vor fi chemați să-și servească țara.

Iar frica s-a instaurat și în rândul militarilor, care au decis să-și dea demisia, pur și simplu. În 2022, numărul celor care și-au abandonat cariera este dublu față de anul precedent.

Mai exact, în ultimele 9 luni, Armata Română s-a confruntat cu un val de demisii, 2.000 la număr. Un raport publicat recent de Profit.ro arată că numărul este dublu față de anul 2021, atunci când s-au înregistrat în total 1.000 de demisii.

Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina., a transmis Armata Română.

Situația este una și mai alarmată dacă privim la cifrele din urmă cu 2 ani. În 2020, doar 500 de persoane au decis să renunțe la cariera lor militară.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Pe lângă demisiile pe bandă rulantă, nici tinerii nu mai sunt interesați să-și servească țara. Față de alți ani, numărul celor care au dorit să se înscrie la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a înjumătățit și a ajuns la 2.500, de la 5.700, cât era în alți ani.

Ministerul Apărării oferă bani în plus militarilor

Fără nicio altă soluție, Ministerul Apărării Naționale încearcă să facă viața de militar mai atractivă pentru români. Pe lângă faptul că cerințele pentru admiterea la școlile militare s-au diminuat, există și un proiect de lege care prevede că voluntarii vor primi bani de la stat.

Cei ce se vor înscrie voluntar să facă stadiul de pregătire, care durează 120 de zile, vor primi lună de lună o soldă, dar și cazare gratuită, echipament militar, asistență medicală și medicamente. Odată terminată această etapă, rezerviștii vor primi și o indemnizație de 12 mii de lei, net.

Scopul final fiind acela de a asigura o rezervă a Armatei României mult mai bună atât din punct de vedere calitativ, cât și mult mai numeroasă.,  a transmis General Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Voluntarii trebuie să știe că acest statut de rezervist vine și cu responsabilități. Atunci când vor fi chemați, inclusiv în caz de război, aceștia trebuie să se prezinte la datorie. În caz contrar, riscă amenzi de până la 4.800 de lei sau chiar pedeapsa cu închisoarea.