Reclamă

La Timișoara sunt zile de doliu pentru a cinsti memoria celor care au pierit sub gloanțele regimului comunist în Revoluția din 1989. În urma represiunilor autorităților comuniste de la București, zeci de oameni și-au pierdut viața, iar trupurile unora au fost incinerate în secret, în încercarea de a ascunde adevărul.

Ioan Savu, unul dintre revoluționarii care au trăit acele clipe, descrie momentele dramatice prin care a trecut. „În 18, am trecut un pic mai devreme prin fața Catedralei, cu câteva minute înainte de a se trage în copiii de pe treptele catedralei. A fost dramatic”, a relatat acesta pentru Digi24.

În paralel, medicii de la Spitalul Județean din Timișoara s-au confruntat cu un flux imens de persoane rănite. Sute de persoane cu răni prin împușcare au fost aduse la unitatea medicală, iar personalul era copleșit de situație.

Corneliu Vaida, un alt revoluționar, povestește momentele de pericol și cum adrenalina l-a ajutat să treacă peste ele. „În primul rând, înainte de a se trage s-a încercat să treacă cu tabul peste mine”, a spus Vaida. „Am știut că nu se mai poate da înapoi. Ăsta a fost sentimentul, adică nu mai era cale de întors, trebuia cucerită libertatea asta cu orice preț”.

Petrișor Morar, de asemenea revoluționar, a explicat cum reacția oamenilor la represaliile violente a fost chiar contrară așteptărilor autorităților. „În loc ca lumea să se liniștească, a explodat și mai tare, iar în 20 n-a fost decât o consecință a tot ceea ce se întâmplase de 40 și ceva de ani în perioada comunistă”.

Pe 19 decembrie, Petro Roman, fost prim-ministru al României, a relatat cum autoritățile au pregătit o întâlnire pentru a condamna protestele de la Timișoara, intenție care a fost abandonată din cauza neliniștilor securității că se va întoarce împotriva lor.

În 20 decembrie, Timișoara a devenit primul oraș din România declarat liber de comunism. În acea zi, Nicolae Ceaușescu se pregătea pentru un miting la București, ce urma să se încheie cu fuga sa de la Comitetul Central.

În memoria celor căzuți în acele zile, instituțiile publice din Timișoara arborează steagurile în bernă, iar activitățile artistice sunt suspendate, onorând sacrificiul eroilor Revoluției din 1989.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro