TikTok răspunde cererilor Comisiei Europene în cadrul investigației privind manipularea conținutului

Data actualizării: 14/12/2024

Compania TikTok a răspuns în termenul stabilit de Comisia Europeană, pe 13 decembrie, solicitărilor de informații transmise de Executivul UE în datele de 2 octombrie și 29 noiembrie. Solicitările au vizat felul în care TikTok a gestionat riscurile legate de manipularea conținuturilor și cum au fost reduse riscurile de exploatare incorectă a serviciilor oferite, sau cele legate de sistemul său de recomandări. Informația a fost confirmată sâmbătă de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru economie digitală, cercetare și inovare, a declarat printr-un email: „Pot să confirm că TikTok a răspuns cererilor noastre de informații trimise pe 2 octombrie și 29 noiembrie. Comisia va evalua acum cu atenție răspunsurile”.

Comisia Europeană a trimis pe 29 noiembrie o cerere de informații către TikTok în conformitate cu Actul Serviciilor Digitale (DSA), în contextul pregătirilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care nu a mai avut loc din cauza anulării scrutinului. În cererea sa, Comisia a solicitat informații despre modul în care TikTok a gestionat riscurile de manipulare a informației și măsurile luate pentru a permite monitorizarea publică a rețelei, inclusiv accesul terților la date publice pentru a identifica și gestiona riscurile sistemice legate de procesul electoral.


Termenul pentru răspunsul TikTok a fost fixat pentru 13 decembrie, iar Comisia afirmă că, bazându-se pe evaluarea acestor răspunsuri, va determina pașii următori necesari. Aceștia pot include măsuri severe, cum ar fi o amendă de 1% din cifra de afaceri a TikTok sau chiar închiderea rețelei în Uniunea Europeană. Totuși, un purtător de cuvânt a menționat anterior că o nouă solicitare ar fi obligatorie din punct de vedere legal pentru a impune sancțiuni dacă TikTok nu ar fi răspuns în termen.

Citește și:

Cererea recentă urmează unei alte solicitări, adresată nu doar companiei TikTok, ci și platformelor Snapchat și YouTube, despre funcționarea sistemului de recomandări în contextul alegerilor, un mecanism prin care anumite postări devin foarte vizibile rapid. Presiunea asupra platformelor de social media pentru combaterea dezinformării și manipulării informațiilor continuă la nivelul instituțiilor UE. Pe 17 decembrie, Parlamentul European reunit la Strasbourg va dezbate problema dezinformării pe platformele social media precum TikTok și riscurile aferente pentru integritatea alegerilor europene.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨