Platforma TikTok a respins, marți, în fața Parlamentului European, acuzațiile conform cărora l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu, care s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale cu 22,94% din voturi, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.
Reprezentanții TikTok, în audierile susținute la Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European, au menționat că toți candidații au fost tratați fără deosebire, indiferent dacă erau independenți sau parte a unui partid politic. Din acest motiv, aceștia au fost supuși „acelorași restricții”.
Brie Pegum, directoarea globală pentru Produs, Autenticitate și Transparență a TikTok, a declarat că doar una dintre rețelele blocate în ultimele luni pentru conținut politic nepermis îl susținea pe Georgescu, având mult mai puțini urmăritori decât altele care susțineau alți candidați. „În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea și să coordonăm un comportament autentic”, a explicat reprezentanta TikTok.
Platforma a eliminat peste 66.000 de conturi false în România, aproximativ șapte milioane de „like-uri” false, aproape zece milioane de urmăritori falși și aproximativ 1.000 de conturi care imitau profilurile candidaților, a adăugat Brie Pegum.
Caroline Greer, directoarea pentru Politici Publice și Relații Guvernamentale a TikTok, a subliniat că platforma a aplicat normele sale interne pentru procesele electorale în timpul alegerilor din România. De asemenea, înainte de alegeri, TikTok a avut reuniuni cu diverse autorități române, inclusiv cu partide politice și cu autoritatea electorală.
Algoritmul TikTok pentru afișarea conținutului utilizatorilor reacționează la „semnalele activității” acestora, favorizând astfel conținuturile pe care utilizatorii le vizualizează mai des, a detaliat Greer.
Eurodeputații prezenți la dezbatere nu au fost convinși de răspunsurile oferite și Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului va analiza posibilitatea de a trimite întrebări suplimentare în scris către TikTok.
Parlamentul European a audiat reprezentanții TikTok în contextul Legii privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), care intră în vigoare pe 17 februarie 2024 și impune responsabilități stricte pentru combaterea conținutului ilegal și a dezinformării.
România a solicitat Comisiei Europene investigarea platformei TikTok după primul tur al alegerilor, corelat cu acuzațiile de influență politică. Într-o scrisoare prezentată de Politico.eu, TikTok a negat orice influență asupra alegerilor, menționând că a eliminat 150 de conturi impersonale asociate lui Călin Georgescu și peste 650 conturi ale altor candidați.