TikTok, populara platformă video, a fost dată în judecată marți de 13 state americane și de Districtul Columbia, care acuză compania de prejudicierea și neprotejarea tinerilor. Procesele, intentate separat în New York, California, Districtul Columbia și alte 11 state, continuă bătălia juridică dintre TikTok și autoritățile de reglementare din Statele Unite, cerând sancțiuni financiare suplimentare pentru companie.
Statele acuză TikTok de utilizarea unui software conceput pentru a provoca dependență, destinat să-i țină pe copii cât mai mult timp pe platformă, și de reprezentarea eronată a eficienței în moderarea conținutului. „TikTok cultivă dependența de rețelele sociale pentru a crește profiturile corporative”, a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta. Potrivit acestuia, „TikTok vizează intenționat copiii, deoarece știe că aceștia nu pot seta limite sănătoase în jurul conținutului.”
În plus, statele susțin că TikTok prioritizează maximizarea timpului petrecut de utilizatori în aplicație pentru a-i expune la reclame. Procurorul general al New York-ului, Letitia James, a menționat că „tinerii se luptă cu sănătatea lor mintală din cauza platformelor care creează dependență, precum TikTok”.
Ca răspuns, TikTok a declarat marți că nu este de acord cu acuzațiile, subliniind că multe sunt „inexacte și înșelătoare” și că este dezamăgită de abordarea statelor, preferând să colaboreze pentru soluții constructive. Compania a menționat că oferă caracteristici de siguranță, inclusiv limite de timp și opțiuni de confidențialitate pentru minorii sub 16 ani.
Procesele includ și o acuzație de la procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, care susține că TikTok operează o afacere nelicențiată de transmitere de bani prin funcțiile sale de streaming și monedă virtuală. Acuzațiile afirmă că aceste funcții „funcționează ca un club de striptease virtual fără restricții de vârstă”.
Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont și statul Washington au intentat, de asemenea, procese. În martie 2022, opt state inclusiv California și Massachusetts au demarat investigații privind impactul TikTok asupra tinerilor, iar în august, Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată TikTok pentru neprotejarea confidențialității copiilor. Alte state, precum Utah și Texas, au acționat anterior în judecată pentru același motiv. ByteDance, compania mamă a TikTok, se confruntă și cu o lege americană ce ar putea interzice aplicația în SUA.