Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat o veste importantă privind aplicația Tik Tok.

Oficialul a confirmat că săptămâna viitoare se va întruni Consiliul pentru Securitate Cibernetică. În cadrul acestei întâlniri se va discuta un subiect de actualitate. Este vorba despre posibilitatea de a interzice aplicația TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

Aceasta este o decizie serioasă care trebuie analizată cu atenție. Consiliul va lua în considerare toate aspectele de securitate cibernetică. Acest proces de evaluare și consultare va determina decizia finală.

Sebastian Burduja a subliniat că aceasta nu va afecta utilizatorii obișnuiți. Românii vor putea să continue să folosească TikTok pe telefoanele personale. Reuniunile Consiliului pentru Securitate Cibernetică au loc regulat la nivelul președinției.

Tik Tok ar putea fi interzis pe aceste dispozitive

Aceste reuniuni sunt un prilej pentru a aduna feedback de la instituțiile din domeniul securității cibernetice. Ministrul Digitalizării a menționat că decizia finală va fi luată în următoarele două săptămâni. El speră să se ajungă la un consens clar și ferm.

Deși este liberal, Ministrul Digitalizării a recunoscut că are „alergie” la interdicții. Totuși, el consideră importantă informarea românilor. Cetățenii trebuie să fie conștienți de riscurile la care se expun.

Unul dintre aspectele analizate este securitatea datelor TikTok. Acesta este un aspect cheie în contextul dispozitivelor guvernamentale. Decizia de a interzice sau nu TikTok pe aceste dispozitive este încă în curs de evaluare.

Tik Tok, interzis în România! Cine sunt cei care nu vor mai avea voie să aibă cont pe această aplicație
Sursa: Social media

De ce se vrea interzicerea aplicației pe telefoanele guvernamentale

Una dintre principalele preocupări este acordul de prelucrare a datelor. Sebastian Burduja a subliniat importanța examinării detaliilor legate de colectarea și utilizarea datelor de către TikTok. Sunt luate în considerare inclusiv informațiile care nu sunt direct legate de funcționalitatea aplicației.

În acest context, există semnale internaționale privind potențialele vulnerabilități. Toate acestea vor fi luate în calcul în procesul decizional. O întrebare importantă este ce se întâmplă dacă guvernul chinez cere companiei TikTok să-i furnizeze date.

Ministrul Digitalizării a menționat că deși el are un cont de TikTok, acesta este gestionat de echipa sa de comunicare. Acest cont nu este accesat de pe un dispozitiv de serviciu.