Franța se alătură altor state în lupta împotriva consumului de tutun. Aceste măsuri nu sunt întâmpinate cu bucurie de către fumători, deoarece ele implică o creștere a prețului pachetelor de țigări.

Autoritățile franceze au anunțat un plan care va determina ca, în curând, prețul unui pachet de țigări să depășească suma de 12 euro. Această scumpire semnificativă are drept scop descurajarea fumatului și reducerea numărului de fumători în țară.

Lupta împotriva tutunului este una complexă și de lungă durată. Pe parcursul anilor, unele state au interzis complet consumul de tutun în locuri publice, în timp ce altele au adoptat abordări mai moderate, încercând să descurajeze fumatul printr-o serie de măsuri, cum ar fi scumpirea produselor din tutun și restricționarea locurilor în care se permite fumatul. Franța, care este cunoscută pentru cultura sa a fumatului, urmează să introducă noi restricții în acest sens.

Franța introduce noi restricții pentru limitarea consumului de tutun

O primă măsură adoptată de Franța este reprezentată de creșterea prețului pachetelor de țigări. Potrivit anunțului făcut de ministrul francez al Sănătății, Aurélien Rousseau, până în anul 2025, prețul unui pachet va ajunge la 12 euro, iar în 2026, la 13 euro.

Această măsură este susținută de Organizația Mondială a Sănătății și de numeroase studii independente, care au demonstrat că creșterea prețului tutunului este cea mai eficientă metodă de descurajare a fumatului.

Tinerii vȚigările se scumpesc enorm! Un singur pachet va costa aproape 60 de leior putea cumpăra țigări și alcool numai în aceste condiții. Se vor da amenzi colosale

În plus, Franța va introduce și alte restricții legate de locurile în care se permite fumatul. Dacă în 2006 fumatul a fost interzis doar în anumite spații publice, acum această interdicție va fi extinsă la plaje, parcuri publice și în zona instituțiilor școlare. Odată cu aceste noi reguli, se preconizează că fumatul va deveni tot mai puțin acceptat și mai rar întâlnit în societate.

Impactul scumpirii țigărilor în România

România se aliniază trendului internațional și va adopta măsuri fiscale care vor conduce la creșterea prețului pachetelor de țigări.

Aceste măsuri vor fi implementate începând cu anul viitor și vor include creșterea accizelor la produsele din tutun. Conform noilor reglementări, acciza pentru țigări va crește de la 12,52 lei la 13,46 lei începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, fumătorii români vor plăti cu aproximativ un leu mai mult pentru un pachet de țigări.

Cu toate acestea, chiar și cu creșterea prețului, România rămâne una dintre țările în care un pachet de țigări este mai ieftin raportat la puterea de cumpărare. Cu toate acestea, românii plătesc de patru ori mai mult decât cetățenii din Luxemburg pentru un pachet de țigări și dublu față de fumătorii din Germania, Italia, Spania și Olanda.