Modificările recente aduse legii antifumat în România permit în continuare utilizarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat în spațiile publice închise, inclusiv restaurante și baruri.

În ciuda extinderii legii pentru a include interdicția vânzărilor către minori, acest tip de produse nu intră sub incidența definiției de fumat întrucât nu implică arderea tutunului.

Conform legislației actualizate, fumatul este descris ca fiind actul de inhalare voluntară a fumului produs prin arderea tutunului. Având în vedere că țigările electronice și dispozitivele de vapat funcționează fără a arde tutun, acestea nu sunt considerate ca încălcând interdicția de fumat în spații publice închise. Aceasta este o distincție importantă ce permite utilizatorilor de dispozitive electronice pentru fumat să le folosească în localuri și alte spații publice închise.

Totuși, există în Parlament un proiect de lege care propune interzicerea expresă a utilizării țigărilor electronice și produselor de vapat în locuri publice închise. Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, reglementările privind fumatul în spații închise vor suferi modificări semnificative, introducând noi restricții pentru utilizatorii acestor produse.

Până la eventuale noi modificări legislative, țigările electronice și dispozitivele de vapat rămân permise în spațiile publice închise, acest lucru datorându-se definiției actuale de fumat, care se concentrează pe procesul de ardere a tutunului.